16 april 2016

När sola inte sken i Karlstad...

Så har vi då besökt vår favoritkonstnär (i alla fall bland de nu levande...) och hans utställning på Sandgrund i Karlstad. Sola lyste med sin frånvaro, ja det var faktiskt ännu värre för det hällregnade i de 21 timmar vi var i Karlstad - men vad gör väl det när man får njuta av akvarellernas mästare?

Dessa tre bilder (trollsländan är en detalj från en större målning och interiörerna är två av tjugo interiörer på ett stort blad) är verkligen exempel på Lars Lerins storhet... att med ett fåtal penseldrag och med väldigt finstämd färgskala skapa inte bara en tydlig bild utan också en stämning.


På väggen bakom kafédisken finns kanske ett tjugotal mindre målningar med silver- och glasföremål. Än en gång kan man inte förstå hur man med vattenfärg kan åstadkomma verklighet....
Här en vacker och drömsk bild av ett fint värmlandshus
 - Selma Lagerlöfs Mårbacka.
Fåglar, fåglar och åter fåglar - ett återkommande motiv. Fåglarna på denna tavla sitter i en glasmonter och är ganska detaljerade medan bakgrunden är speglingar i glasmontern och är bara antytt med få penseldrag. Riktigt häftigt!
Men dessa bokhyllor är mina favoriter! Snacka om hyllmetrar - här är de stora akvarellbladen sammanfogade till en 15 meters bokhyllevägg. Tänk att arkivpärmar som dessa beigegrå eller de svarta kontorspärmarna kan bli ett sådant häftigt och tilltalande motiv.



På Sandgrund visas kanske 50-60 tavlor och den permanenta utställningen hängs om med jämna mellanrum. Här finns också ett rum med naturfotografier tagna av Lars Lerins man Junior. 
Bägge männen var bakom disken den dag vi var där. Man förundras och förskräcks över hur det kan vara att vara en "vanlig" (nåja...) kändis i Sverige... Det är fullt med folk vid disken som ska betala vykort och böcker m.m då en äldre dam börjar ställa frågor om parets lilla pojke. "Sover han på nätterna" "äter han som han ska" och "hur känns det att ha blivit pappa" och den vänlige Junior svarar på alla frågorna. 
Jag skäms över hennes närgångna frågor. Vill man visa intresse kan man göra det över konsten och kanske tacka för trevliga tv-program och böcker - inte snoka i deras privatliv vid tillfällen när de inte kan låta bli att svara.




2 kommentarer:

  1. Lars Lerin är fantastisk. Så kul det vore med ett besök på Sandgrund.

    SvaraRadera
  2. Jag gillar verkligen Lars Lerin och när min son gick på universitetet i Karlstad var vi och såg hans verk.
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera