söndag 10 april 2016

Sanden och havet mellan Agde och Sète

På sommartid är stora delar av de fina stränderna vid Medelhavet inmutade av turisterna. Men eftersom här finns många mil sandstrand så hittar man ändå alltid en fin plats .... När vi var nere senast så bestämde vi oss för att rekognosera litet bland stränderna från Agde och norrut. 
Vi startar strax söder om Agde, på Vias Plage eller Farinette Plage som den också heter. Här en lång, men inte så bred, sandstrand med många stenpirar ut från stranden och några vågbrytare på tvärs. Vi hittar en ganska liten parkering precis innanför klitterna. Det finns kanske fler parkeringsplatser, men här bor ju många människor som har gångavstånd till havet. I den norra delen av stranden ligger en jättestor campingplats och en Beach Club, som öppnar när säsongen börjar.


Nästa stopp är vid Grau d'Agde. Det visar sig vara ett levande fiskeläge. Byn ligger längs med floden Héraults mynning och fiskebåtarna kantar kajerna. Mycket folk är i farten, här finns en hel del restauranger. Man undrar hur badvattnet är vid den stora sandstranden precis norr om flodmynningen... Héraults vatten ser ju inte så kul ut när man kommer en bit in i landet.


Som på flera andra ställen längs havet så har bilen fått bästa platsen. Lägenhetshus med utsikt över parkeringsplatsen och sedan stranden och havet..

Le Grau d'Agde går över i Cap d'Agde utan synlig gräns, varken i bebyggelsen eller vid stranden. Många vågbrytare en bit ut i havet och små u-formade "badvikar" har bildats tack vare vågbrytarna. Innanför finns flera campingplatser och ett stort Aqualand strax söder om hamnen i Cap d'Agde. Här är stranden väldigt bred och parkeringen är stor, men det är litet krångligt att ta sig dit. Man måste åka över den lilla ön som ligger i Etang de Luno. En ganska ocharmig strand i mitt tycke.
                                     
Vårt favoritbadställe - om man vill ha restauranger i närheten, är den lilla stranden med de svarta stenarna strax norr om stora piren i Cap d'Agde. Som omväxling kommer här en sommarbild.
Om man fortsätter "runt hörnan" norröver blir landskapet ganska dramatiskt. Man kan lätt ta sig till La Conque, stranden som syns här nedanför och går man norröver så finns det ytterligare ett par bra stränder, dock inte lika tillgängliga för oss som kommer med bil. Men här är ju bebyggt hela vägen med lägenhetskomplex, så på sommaren är stranden nog full med badande turister.

Därefter börjar den strand som Cap d'Agde kanske blivit mest känd för - för några årtionden sedan - nämligen naturistområdet. Vi tycker det skulle vara intressant att köra en sväng och se detta "historiska" område. Också att göra det i februari när man kan besöka området utan att bli stämplad som fluktare. 
En bit in från havet är det fullt med småhus, campingplatser och lägenhetshotell, men man kan inte komma ner till vattnet. Vi blir stoppade av skyltar som denna. Man kan gå till fots men man måste ha ett passerkort annars får man vända tillbaka. Stranden ser förmodligen ut som de vi redan har tittat på - så vi vänder tillbaka, passerkort eller ej...
Norr om naturistområdet kommer Marseillan Plage. Här har vi varit många gånger, ganska mycket folk, trevlig restaurang på stranden och allt verkar ganska familjärt. Jag tror att många av de som kommer hit är stammisar. 
Marseillanstranden fortsätter norröver i en fantastisk strand ända upp till Sète. Hit far vi oftast om vi ska stanna en del dag. Här är det renaste vattnet och den minst skräpiga stranden. De senaste åren har man plöjt ner otroliga summor av EU-pengar för att förstärka klitterna och sanddynerna på ett sätt som ska förhindra att havet bryter igenom till Etang de Thau där det finns stora ekonomiska intressen i ostron- och musselodlingarna. I samband med detta arbete har det blivit ett par stora parkeringsplatser med duschar och toaletter och man har hägnat in de känsliga sanddynerna och planterat strandråg och annan växtlighet för att binda sanden. 
En annan gång kommer vi rekognisera litet bland stränderna söder om Agde ner till Narbonne.3 kommentarer:

 1. Fina bilder du delat med dig av. Jag blir så sugen på en resa när jag ser dom :)
  Finns många stränder att välja på men inte alla kanske inte är lika attraktiva. Man får väl pröva sig fram och som ni har gjort rest runt och kollat.

  Önskar dig en ny fin fransk vecka !
  Kram från Marie

  SvaraRadera
 2. Nu längtar jag till sommaren!

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder och intressant text.
  Känner igen mej på något sätt,men har inga klara minnen.
  Ha en bra helg!

  SvaraRadera