onsdag 30 september 2015

Triss i Languedocviner

Varje gång vi är här nere så åker vi på några vingårdsbesök. Kanske tjatigt att läsa om för er som inte är vinintresserade men för er andra kan det kanske finnas ett eller annat tips om besök.
Första besöket tillsammans med J och S går till Cazal Viel i Cessenon. En famljeägd vingård sedan 8 generationer tillbaka. Från 1200-talet drevs vinodlingen av munkarna i det närbelägna klostret Fontcaud, då kallad Cazevielle, den gamla gården, men under franska revolutionen drevs munkarna härifrån och några år senare så förvärvade familjen Miquel gården. Den magra jorden gjorde att man använde merparten av fälten till jakt, det var inte lönsamt med vintillverkning i liten skala. År 1970 planterade Henri Miquel sina första Syrahstockar och fick 1980 sin första cuveé. År 1980 planterade han Viognier för första gången, idag har hans son Laurent fått pris för sin Vérité Viognier som Languedocs bästa vita och världens bästa Viognier... Tyvärr gjorde vi som man ibland gör, vi läste på information om gården efteråt och då fick vi veta detta om världens bästa Viognier.... Nåja, vi har nära till gården och kan göra fler besök.
Men vissa saker hade vi läst på och visste sedan vinmarknaden i St Chinian i somras - här gör man ett knastertorrt vitt vin på Albarigno, en typisk portugisisk och spansk grön druva. Väldigt trevligt vin, ovanligt för att vara i Frankrike och till ett överkomligt pris.
Omgivningarna var vackra och man kan väl tro att om man är vinodlare och har statyer i trädgården så bör det vara Bacchus som sitter därborta..?
Ett annat besök en annan dag tillsammans med S och E gick till Cooperative Fontesole i Fontès, AOP Languedoc. Här har vi varit en gång tidigare i år, tack för tipset E och C! Vi gillar detta ställe, de har ganska trevliga viner till bra priser och ett stort sortiment. Läste hos en kompisbloggare att ett av deras vita viner vunnit fin medalj men det vinet var såklart slut. 
Om man dricker vin måste man dricka vatten, minst vartannat glas. Så mellan ett par vingårdsbesök hittar vi lämpligt nog en naturlig källa med färskvatten. Gott och kallt och vi passar på att fylla några medhavda flaskor.

Nästa besök blir hos en av våra "hovleverantörer" - Domaine Brescou. En gammal anrik vingård som var en av de vingårdar i Frankrike som inte drabbades av vinlusen och därför kunde bli en av huvudleverantörerna till det franska nattvardsvinet. Gården ägs och drivs sedan flera år tillbaka av en svensk. Vi handlar av A, inte bara direkt från vingården utan också med att beställa Brescous viner till en vinleverantör i Kastrup där vi sedan kan hämta våra kartonger. Då brukar vi gå ihop med några vänner och göra en trevlig utflykt till Danmark.
Domaine Brescou har också ett prisbelönt vin, nämligen rosévinet Fleur d'été. Det är såklart också slutsålt (!) -  man får hålla sig framme när det gäller prisbelönta viner ... eller kanske beställa om det går. Men nu vi får en fin vandring i caven mitt under arbetet med de unga vinerna. Mannen på bilden blandar jäst i en balja och vispar med en rätt stor... elvisp...?

Vi provar både vitt och rött direkt från tankarna, här i glaset det som ska bli AOP Château Brescou fast 1-2 veckor ungt.


Ja, det var tre olika vinleverantörer, en gård som ägs av samma familj sedan 8 generationer, ett coopérative  byns vinodlare och en mycket  gammal gård med svensk (!) ägare. Vinkultur när det är som bäst!

3 kommentarer:

  1. Bra tips och bra beskrivet. Tack!

    SvaraRadera
  2. Det är fantastiskt roligt om man kan hitta ett trevligt och gott vin direkt hos vinbonden.

    SvaraRadera
  3. Nu försvann jag ner till mitt "happy place" tack vare din text - jag ser det framför mig, känner dofterna och minsann om det inte infinner sig underbara fantomsmaker på tungspetsen!

    SvaraRadera