04 januari 2015

Ut med det gamla...

Vi ska göra ett ingrepp i vårt hus... vi ska byta ut hela vårt kök. Mot ett nytt...
Vårt vita Ballingslövkök, som vi installerade 1981, piffades till år 2000, då vi bytte ut arbetsbänkar och väggkakel samt skaffade täckskivor i bok. Vi målade det mörkbruna taket vitt och installerade spots, vi tog bort köksbordet och ersatte det med en köksö som rymde lådor med skafferivaror och sittplats för två på barstolar. 
Men nu finns ingen återvändo, skåpstommarna är förbrukade och man kan inte längre göra några kosmetiskt lyft - nu måste allt bytas ut. 
Köket är verkligen inte stort - i ett hus från 60-talet är både kök och badrum ganska små enheter och därför kan vi inte förändra köket på något radikalt sätt. Kyl/frys, DM, fläkt, spis och ugnar har sina givna platser - men resten ska bytas ut!



De nya skåpen från IKEA ska gå upp till taket med vitrindörrar och belysning inuti, bänkarna blir av betong från en lokal tillverkare, golvet blir ljust liksom väggkaklet, köksön byts ut mot ett måttanpassat köksbord i ek - ett bord som vi har beställt av B, en svensk granne i Languedoc och som har en oanad talang som möbelsnickare. Mer om bordet i en annat inlägg.... Sitta ska vi göra på Carl Malmstens Lilla Åland som har fått bo på vinden i 14 år. När de kommer på plats ska jag måla dem med linoljefärg i någon lämplig nyans. Runt fönstret ska byggas en nätt bokhylla som ska rymma alla våra kokböcker och dessutom ha plats för smått och gott. Under fönstret kommer det att bli en sittbänk, bra att ta till när alla småtrollen är på plats. 
Så trettonhelgen ska tillbringas med att packa ner hela köket i kartonger, allt utom det mest nödvändiga i mat- och porslinsväg. Maten får lagas på en elplatta och i mikrougnen och diska får vi göra i tvättstugan. Kyl/frys får stå i hallen. Kanske blir vi bortbjudna på några middagar ett par gånger...? 
Förhoppningsvis kan jag visa bilder på det nya köket i slutet av januari, byggaren säger att det kommer att ta cirka 3 veckor. 



8 kommentarer:

  1. Får önska lycka till med köket. Inte alltid så roligt men utpustande skönt när det står klart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan börja ana att jag kommer att få litet ångest innan allt är tillbaka på sin plats.

      Radera
  2. Roligt med nytt kök! Vi renoverade 2005 inför äldsta dotterns student. Det tog nio veckor men då gjorde min man och pappa det mesta. Vi har fått en härlig arbets- och umgängesplats och har ofta buffé uppdukad i köket när vi har vänner och familj hemma. Vi gillar att inspireras av det franska köket och har semestrat i Sydfrankrike sen 1994. Nu är det bara mannen och jag hemma och vi har startat en blygsam blogg som vi kallar Vårt franska kök. Välkommen att titta in där! Hälsningar Boel
    boelochfredrik@blogspot.com

    SvaraRadera
  3. boelochfredrik.blogspot.com tror jag funkar bättre om du vill besöka oss! Hej från Boel!

    SvaraRadera
  4. Spännande! Ser fram emot att få följa ert köksprojekt!

    SvaraRadera
  5. Hej det var länge sedan jag tittade in här. Härligt med nya projekt även om det är jobbigt under tiden det pågår. Lycka till.

    SvaraRadera