24 januari 2015

St Vincent och hans kompisar

I torsdags var det Vinets dag. Det finns ju många olika "dagar" numera. Kanelbullens, äggets, ostkakans och falukorvens dag kan också noteras i våra kalendrar. Man misstänker att dessa "dagar" tillkommit för att främja köplusten hos oss konsumenter. 
Men i många vinproducerande områden firas vinets dag den 22 januari till minne av Saint Vincent, en spansk martyr som dog på 300-talet.  Numera är han vinodlarnas och vinmakarnas skyddshelgon. I Bourgogne firar man St Vincent den helg som är närmast efter 22 januari. I år beräknas 25 000 människor besöka områdets alla olika ceremonier och evenemang.
I vår lokala munskänksförening firar man med att delta i en vintävling anordnad av riksförbundet. Detta år är vi 25-30 förväntansfulla vinprovare som på en liten timme ska skriva ner vad vi tror finns i de sex glasen med tre vita och tre röda viner. Vinerna är så kallade "endruveviner", alltså inga blandningar.
Det första man försöker bestämma är vilken druva vinet är gjort på. Om man har gått munskänkarnas druvkurs så har man ett bra utgångsläge och klarar kanske de sex vanligaste druvorna. Dit räknas Riesling, Chardonnay och Sauvignon Blanc av de vita och Pinot Noir, Syrah och Cabernet Sauvignon av de röda.
Nu finns det ju några fler druvor.... särskilt bland de röda; Tempranillo, Sangiovese, Cabernet Franc, Zinfandel och några till som kan stöka till det ordentligt för en provare.
Nästa steg i tävlingsprovningen innebär att man ska avgöra från vilken land vinet kommer och detta baserar man på vad man vet om respektive druva. Riesling kommer oftast från Tyskland, Sauvignon Blanc oftast från Frankrike eller Nya Zeeland, Pinot Noir oftast från Frankrike eller USA osv.
I tredje och sista steget ska man förhoppningsvis veta (eller man gissar) vilken region vinet kommer ifrån t ex Alsace, Loire, Pfalz eller Toscana.
En rolig sak med denna tävling är att man får gardera alla sina svar med ett alternativ. Om första svaren är rätta får man maxpoäng, men om garderingen är rätt får man hälften. Så om man tvekar mellan två olika svar så skriver man bägge och hoppas att ett svar i alla fall är det rätta.

Vår lokalförening får skicka fyra representanter i tvåmannalag till regiontävlingen, där sedan fem lag går vidare till en tävling på riksnivå. På den nivån är konkurrensen stenhård, men på vår lokala nivå är det många som deltar för att få ytterligare ett tillfälle att lära sig mer.
Denna gång finns i glasen Pinot gris, Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Syrah och Sangiovese. Vi är cirka 10 st som har 14 poäng eller mer, vilket anses bra (maxpoäng är 24) . Ännu roligare är att mannen i mitt liv var tredje bäst och alltså får representera föreningen på regionnivå! Han som nästan inte hade tänkt följa med på denna tävling.... Bloggaren är stolt!

4 kommentarer:

  1. Mannen i ditt liv kan också känna sig stolt. För egen del dricker jag gärna vin och kan tycka att det ena smakar bättre än det andra. Biecher Riesling Réserve avnjöts till rödingen igår, och det smakade bättre.

    SvaraRadera
  2. Så missade vi den chansen att fira vinets (eller vinmakarnas) dag. Får skriva in det i kalendern till nästa år.
    Men .... det finns ju ca 360 dagar innan dess att fira lite sådär "inofficiellt". // SP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inofficiellt är mycket trevligare tror jag. Har sett bilder från Bourgogne och det är otroligt pampigt och ceremoniellt. Verkar vara litet för mycket..

      Radera
  3. De testerna skulle jag gå bet på. Duktigt! Har en väninna som är väldigt duktig och har gått igenom flera av testerna.

    SvaraRadera