måndag 26 januari 2015

Planering inför utställning

Jag har alltid tillverkat saker. Sytt kläder, sytt inredningsdetaljer, quiltat, gjort applikationer, stickat och broderat.
Under en femårsperiod på 1990-talet gjorde jag tittskåp, en sorts dockskåp men bara med ett rum och bakom glas och ram - inget att leka med. De flesta gjorde jag efter mina egna idéer men också på beställning. Vad ger man till apotekaren som ska pensioneras? Eller läraren? Eller till den jaktintresserade kompisen som fyller 50? Ett tittskåp kanske... ett apotek eller ett skolsal modell äldre eller ett arbetsrum fyllt med jakttroféer. Jag kallade tittskåpen "Minimala Miljöer" och var med på utställningen "Kvinnor kan" och på julmarknaden på Tjolöholms Slott. Jag har hållit i en helgkurs i "hur man gör ett tittskåp" på Medborgarskolan i Bromma. Det har till och med skrivits en artikel om Minimala Miljöer i tidningen "Kvinna Nu". 
Men det var för länge sedan. Numera träffas jag och två andra kvinnor 1-2 gånger i månaden på temat förnya/förbättra/tillverka och det har vi gjort i mer än 20 år. Vi kallar oss Kreatöserna. Vi är ganska olika som personer och har olika inriktningar - men vi träffas för att vi gillar att arbeta med våra händer. En omväxling till det vi försörjer oss på. Jag får en kick av att göra roliga och användbara saker av det som var gammalt och trasigt eller bara alltför tråkigt.
Som den lilla soffan på bilden nedanför... den fanns på ett auktionsverk för flera år sedan, med trasigt tyg och vingliga ben. När auktionsförrättaren ropade "men är det ingen som vill ha Emman för 50 kronor i alla fall?" så tänkte jag att man kanske ändå kan göra något med den, viftade jag till och den trasiga och slitna soffan var min! 
Och på den vägen är det. Jag hittar skruttiga stolar och pallar och gör om dem. Det stora problemet är att man måste få avsättning för sina alster, man kan inte placera hur mycket som helst hemma eller hos släkt och vänner.
Nu har det roliga hänt att vi har blivit tillfrågade om vi vill ställa ut litet möbler i en lokal i staden. DÅ är det extra kul att tillverka något. Så tidigare inköp plockades ner från vinden och litet tyg kom fram från förrådet och så litet idéer till detta och kanske att det kan bli fyra mer användbara möbler igen....


Stora lapptäcksbitar till en svartmålad rokokostol...

Målad pall i engelskt rött med tupptyg

Teakstolen i zebratyg... modernt!

Kanske att jag får andra idéer när jag väl har satt igång, funderar fortfarande på hur lilla puffen ska göras om... borde vara klar med detta i april hoppas jag. Då kommer det några foton på hur dessa gamla möbler har förändrats.1 kommentar:

  1. Vad roligt att få se dina alster! Så fina!
    Kul att få ställa ut och visa grejerna och kanske sälja lite också.
    Jag har aldrig gjort tittskåp, men alltid gillat dem. Däremot är jag kreativ med textil.
    Lycka till och hoppas vi får vidare rapporter om detta.

    SvaraRadera