torsdag 5 februari 2015

Julen varar länge...


Av olika anledningar har vi inte träffat de två småtrollen i huvudstaden sedan i slutet av november. De skulle kommit ner till Skåne i samband med julhelgen, men är man 2,5 år och har 40 graders feber så får man minsann stanna hemma och bli frisk - trots att farmor och farfar längtar sååå....
Nu är det vi som åker upp istället. Med julklappssäckarna! Ett inte särskilt roligt, men likväl ständigt återkommande, skämt inom familjen är att "vi kanske ska spara klapparna till nästa år"  och detta skämt blev tråkigt nog sant denna jul. Men tomtedressen lämnar vi hemma - litet får man hålla på traditionen. Kanske också att grannarna skulle undra om de såg en tomte smyga i buskarna. Annars tycker jag att vår julaftonstomte verkligen ser ut som en snäll tomte som gärna skulle tomta i slutet av januari också.
Naturen gjorde vad den kunde för att ge oss julstämning. Det snöade fyra dagar i rad och S och C skottade den långa uppfarten många gånger under dessa dagar. Det byggdes jättestor (fast litet sned...) snögubbe och A kunde åka pulka på tomten - ja ni vet vilken (!) jag menar.
Annars varar ju julen olika länge av olika anledningar. Jag lägger till exempel alltid ett pussel till jul, eller rättare sagt, i mellandagarna tas pusslet fram och sedan får det ta den tid det tar. Det kallas alltid för mitt julpussel oavsett om det läggs långt in i februari.  
Årets julpussel - vackert och omväxlande
De som bor i Stockholms innerstad tvingas nog att inse att julen är slut när julgranen måste läggas ut på anvisade uppsamlingsställen. Vissa av dessa granar hade säkert varit gröna och fina ända till påsk... fast några behövde helt klart slängas ut. Bilden är tagen 31 januari - undrar hur länge granarna har legat där och hur länge de ska ligga där - till påsk?
På vår hemfärd söderöver kan vi konstatera att det hade snöat hela vägen ner till Skåne och att alla träd var julkortsvackert rimfrostiga och snöklädda.   
Men snart är det dags för andra breddgrader! Det är litet deppigt att det tydligen snöar där också... även om snön smälter så är kanske både mandelblom och mimosa försenad. Fast "jul" som prefix slipper vi därnere och vi byter gärna ut det mot "vår" istället.

1 kommentar:

  1. Julpusslet verkar kul.
    Har fått mig rapporterat från Tarascon sur Ariège och Foix att man inte kommer hem brunbränd därifrån nu.
    Ha det gott!

    SvaraRadera