onsdag 25 februari 2015

Gammal by i modern tid

Vår lilla by är en gammal sk circulade, en by med husen byggda i cirklar utanför varandra för att försvara borgen i mitten istället för med en klassisk mur runt byn.
I den innersta cirkeln, där vårt lilla hus är byggt väggivägg med kyrkan, fanns ursprungligen en borg med ett kapell uppfört i slutet av 900-talet. Kapellet byggdes senare (på 1300-talet) om till dagens kyrka. Förlorade borgherren någon strid eller släkten dog ut i kombination med kyrkans ökande betydelse...?

Vårt lilla hus har tidigare varit prästens bostad, från köket en trappa upp har det funnits en dörr in i kyrkan. Den riktigt gamla delen av huset kan man tänka sig är den del av husets markplan som längst in har ett valv mot kyrkans vägg. Huset är "k-märkt" exteriört liksom de två andra husen runt Place de l'Eglise

I nästa cirkel ligger något nyare hus (!) och så fortsätter det med nyare hus ju längre ut från mitten man kommer. Vår lilla by är inte ett av skolexemplen på en circulade men principen finns i en och en halv ganska ojämn oval. 

Precis utanför de äldsta delarna har det legat ett förfallet hus som bara blivit risigare och risigare under de år vi har bott här. Det har nästan varit förknippat med fara att gå alltför nära. Man funderade på hur ägaren resonerade, om det nu fanns någon. I somras läste vi i bytidningen att gatan utanför skulle stängas av till hösten, kommunen har köpt huset för att riva det. Tydligen har ägaren avlidit utan arvingar och huset var alltför förfallet för att kunna säljas och renoveras. 
Det tog några veckor för kranbilar och grävmaskiner att sakta och metodiskt plocka ner huset del för del. Det verkade som om man glädjande nog tog hand om de delar som skulle kunna återanvändas, som gamla tjocka bjälkar och tegelpannor.     

Det var vemodigt att under processen kunna se rätt in på gamla tapeter, köksinredning modell äldre, hängande elledningar, rester av öppna spisar mm.

När vi nu ett par månader senare kommer tillbaka till byn så är alla rester av huset borta, platsen är städad och husen bakom har fått ny utsikt...
Nu vet vi också att här ska bli parkeringsplats(!) Visserligen en välbehövlig sådan, här är många bilar på helger och på sommaren, men nog känns det kluvet. De gamla kvarteren i byarna ska bevaras och att riva hus för bilar - fanns det verkligen ingen bättre lösning? Men om man vill bevara byarna levande så måste det också bo folk där och i en by så här på landet så behövs då ofta två bilar per hushåll. 
Det talas om att man ska låta göra en trompe l'oeil på någon av de nu frilagda husväggarna - det kan minsann bli en turistattraktion!
Men man inte bara river hus här i byn, man bygger nytt och förtätar också. Nordost om huvudgatan har det de senaste två åren byggts 3-4 ganska stora villor, mitt i byn, på plats man inte trodde fanns. Nedanför byn bygger man ännu fler småhus - tre nya sista halvåret. Snart får de utöka skolan...
8 kommentarer:

 1. Konstigt att det funkar med bilar alls i många franska städer och bya. De är knappast byggda för dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, fast en liten fransk bil klarar sig bra i gränderna, värre med vår ganska stora tyska....

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Trevligt att få se lite från er by.
  Tråkigt att de rev det gamla huset, men tiden har sin gång. Tänk vad vi rev i de svenska städerna på 60-talet, allt för EPA, Domus och parkeringsplatser! Helgerån!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch ja, så många fina gamla miljöer som försvann då. Att de som bestämde inte förstod...

   Radera
 4. Hejsan,
  hoppas du kan hjälpa mig med vad tvättmedlet heter som många av er languedocbor pratar om, ..som doftar så härligt?? :- )
  må fint, Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna! Jag tror att du menar det klassiska Savon de Marseille, finns som flytande och i pulverform. Samma märke gör flytande tvål och duschkrämer under namnet Le Petit Marseillais. Annars gillar jag det tvättmedel som heter Persil.

   Radera
 5. De har alltså inte öppnat parkeringsplatsen ännu. Det såg likadant ut vid nyår. Även om det är tråkigt med rivningar så hade de lyckats få det väldigt snyggt på väggen till det angränsande huset tycker jag.

  SvaraRadera