12 januari 2015

Danskt, japanskt och franskt

Nytt år och gamla vänner - en trevlig och bra kombination!
I det nya årets första skälvande vecka bestämmer vi att tillsammans med A och L ta en tur till grannlandet med lunch, kultur och shopping i en bra blandning. Jag och A var kollegor på 80-talet och sedan dess har vi umgåtts mer eller mindre regelbundet. Mannen i mitt liv har haft en yrkesrelaterad relation till både A och L och vi har på detta sätt lärt känna varandra genom åren.
Pittoreska Helsingör är målet för vår dagsutflykt och solen från en klarblå himmel ger en stark föraning om våren..... Så fantastiskt vackert Kronborg Slott ligger vid sundet, det är verkligen ett trevligt utflyktsmål, både för stora och små.
Vi njuter denna gång av slottet på avstånd och viker istället in i affärskvarteren. Tänk så mycket roligare det är att handla i de små butikerna än de stora kedjorna. På vår lista står tebutiken som har fantastiska japanska senchateér och spritbutiken där vi hittar favoriten Bornholmersnaps, men vi hinner också med ett par klädbutiker före lunchen. Lunchen intas på favoritstället Rådman Davids Hus, finaste smörrebrödsstället enligt vårt förmenande! Hit går jag och mannen i mitt liv vid varje gång vi är i Helsingör.
Efter lunchen känns det skönt med en promenad och vi går till Kulturvaerfet, Helsingörs kulturhus. Länge var området med stadens gamla skeppsvarv orört och nästan förfallet, men 2010 började man här bygga stadens kulturhus. Häftig modern arkitektur blandas med och binder ihop de historiska industribyggnaderna för olika kulturella upplevelser. På ett av biblioteken hittar vi denna stol (!). Den är inte alls obekväm men litet svår att sitta still i, man vill gärna snurra sakta fram och tillbaka.
I hamnen finns denna färgglada fisk, gjord av Yodogawa Technique Art. En grupp japanska konstnärer har specialiserat sig på att göra konst av sopor eller sådant vi andra har slängt och som inte kan återvinnas på annat sätt. All denna färgglada plast har de alltså funnit i Helsingörs hamn med omnejd. Här ser vi vattenkannor, slangar, byttor, brickor, barnleksaker, trädgårdsredskap och mycket mer. Fiskens huvud är gjort av en brun skinnsoffeklädsel och några soptunnor.
 Man kan inte annat än att le när man ser denna fisk på nära håll.  

  
I hamnen landar precis en fiskebåt, Havstrygeren som har varit ute med ett gäng fiskeglada herrar i Öresund för att fiska. Och fisk har de fått, de släpar iland den ena plastpåsen efter den andra. Här en hink med torsk.
Vi som precis uppgraderat vårt huslarm till ett larm med kamera kan konstatera att på dessa gamla hus verkar det bara vara att lyfta av fönstret utifrån....Förhoppningsvis finns det ett rörelselarm innanför.
Framemot eftermiddagen blir vi litet fikasugna och hittar ett franskt (!) bageri. Madame bakom disken övertalar oss att köpa une Galette des rois. Idén med kakan härstammar från Frankrike för att fira det vi kallar trettondag då de tre konungarna kom fram till Betlehem. Bakverket är en tunn pajdeg fylld med frangipane (mandelkräm) och täckt med ett smördegstak. På danska heter bakverket Helligtrekongerskage. Inuti kakan ska finnas en liten porslinsfigur (eller ett mynt eller en mandel). Den som hittar det gömda blir "dagens kung" och får sätta på sig kronan av guldpapper som också medföljer köpet av kakan.... 
I vårt kaka finns en porslinsfigurin med ett avbildat franskt fikonbröd pain aux figues och jag känner snabbt att den är min. Guldkronan tar jag dock inte på mig utan sparar till ett av småtrollen - jag tror att lille A gärna blir kung för en dag.




5 kommentarer:

  1. Lite avundsjuk på er som har "kontinenten" så nära. Helsingör är mysigt och gemytligt. Sen ligger ju Louisiana så nära. Man kanske skulle ta en minisemester i vår när solen kommit tillbaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Louisiana är ju fantastiskt. Numera är vi medlemmar och kommer dit något oftare än förr. Vissa saker ligger ibland för nära och man blir "hemmablind". Det låter trevligt med en minisemester....

      Radera
  2. Trodde först att grannlandet var Italien. Nå, Danmark är inte illa det heller. Så länge sedan vi besökte Louisiana...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh, hade gärna haft Italien som grannland. Men Danmark har absolut sin charm och folket kallas ju ibland Nordens italienare...

      Radera
  3. Vilken härlig lite tur!
    Underbar återvinningsskulptur!
    Ha det bra!

    SvaraRadera