31 juli 2014

Axplock från den franska sommaren

Dagarna i Frankrike går mot sitt slut för denna gång och det känns bra att tänka tillbaka på alla trevliga dagar och allt som vi har gjort tillsammans med släkt och vänner.
Äldste sonen med fru och de tre småtrollen har åkt hem för att planera sitt nya hus och för att få mysiga svenska sommardagar med mormor och morfar. Innan de for hann vi besöka Réserve African i Sigean, en riktigt fin djurpark med safari bland rovdjur och på savann.
Det var bra att det också fanns djur som man kunde klappa....
Petanque var kul, nu börjar de bli så stora att vi kan spela tillsammans....
  ...och flodens forsar funkar med farbrors vågsurfingbräda.

Så var det 14 juli och efter borgmästarens tal och skål för republiken var det gatufest med paella och rosé och musik av dels två engelska killar som spelade blandad popmusik från "vår" tid och dels en fransk duo som hade alla sångtexter på en kareokeskärm. Ville man sjunga så gjorde man det och ville man dansa så gjorde man det!
Vi var några kvinnor som i dagarna två provade på tovning under Rakels goda råd och handledning. Svårt och kul men ett hyfsat resultat tror jag alla skulle sammanfattat kursen. Det tillverkades hatt och vinkylare och ängel och påskhöna, en dörrstoppsvovve och ett par fåglar. Här är min fågel i tre steg, först skumgummistommen, sedan när den börjar kläs med vit ull...

 
     
 och så det färdiga resultatet. Nu hänger den i trappan i lilla huset i C. 
Vädret har varit blandat denna sommar. En dag då vi var vid havet så kom det mitt i all sommarvärme en dimma från havet som ingen brydde sig om utan alla låg kvar. Det blev konstigt nog inte alls kallare utan det var fortfarande fint... men dimmigt...
En annan dag då vi var ute och bilade så kom en annan bil rätt nära oss på en smal bro. Braaak (!) sa det och båda bilarnas backspeglar gick sönder. Skillnaden var att vår tyska bil klarade sig med bara en trasig spegel medan den franska lilla bilen blev av med hela sin backspegel och de fick leta delarna till den i diket. Det var en söndag eftermiddag och det franska paret (särskilt hustrun som inte hade suttit bakom ratten) var väldigt noga med att "skadorna var lika stora på bägge bilarna" och "inget skulle anmälas"... vi tror nog att den sedvanliga franska långa söndagslunchen på restaurang hade ett finger med i spelet. Det är inte första gången som vi kan konstatera att man kör bil trots att man druckit flera glas vin till maten.
Vännerna E samt U-K och R kom för att hälsa på här i Languedoc för första gången och vi hade fyra roliga dagar då vi själva fick tillfälle att turista och njuta av våra franska trakter. Här vid  ett kloster nära oss finns denna vägvisarskylt... en dag ska vi gå på pilgrimernas väg till Compostela. Kanske inte hela, nästan 130 mil tar väl ett par månader eller så att gå... Men det finns ju kortare avsnitt som passar bra för bara några dagars vandring. 
I Capestang finns en av områdets häftigaste trompe l'oeuil och den blir inte mindre häftig när vännen E testade sina skidåkarmuskler.

L'étang de Montady - en imponerande "byggnadskonst" konstruerad av munkar på 1200-talet för att samla upp vatten i detta solrika landskap. I mitten samlas det regn som ändå faller - trots många soldagar per år.
Platanerna längs med Canal du Midi har drabbats av någon svampvirus och dör. Nu planterar men nya träd längs kanalen - men oj, det lär ta tid innan de växer upp och skänker den välbehövliga skuggan.
Etang de Thau från ostronbodarnas vinkel....här plockade vi ostronskal minsann - kan användas till mycket!
Se så'n stil han har.... B som är Sveriges representant i petanquetävlingen i lilla byn C. Trots vår svenska anslutning - dock utan hejaklack (är inte säker på att det hade uppskattats, ibland känns det som tystnad är lika viktig i pétanque som i golf...) så gick hans lag inte till final.
Och så flera luncher och kalas.... här söndagslunch i Berlou med syster och svåger
Skaldjurskalas i grannbyn
Pool- och grillparty i grannbyn
Fin födelsedagslunch i Beziers med våra "franska" släktingar


7 kommentarer:

  1. Vilken trevlig sommar. En och annan tar nog sin bil hem efter en god middag i provinsen, Cotignac t ex, har sett det med egna ögon. Han satt på samma restaurang och drack inte ett glas vin, inte två heller. Vi får väl hoppas han kom helskinnad hem - och trafikanterna han mötte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo man får köra försiktigt - men man ska ju alltid tänka på att man kan möta en bilist som inte tänker sig för..

      Radera
  2. En trevlig sommar kavalkad! Fina bilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, även om man ibland tycker att man inte gör något i värmen så visar ens foton något annat...

      Radera
  3. Härlig sommar ni har haft, hoppas den fortsätter ett tag hemma i Sverige också. Tur att det bara var spegelglaset som gick sönder. Vid bilkörning gäller det att vara alert och uppmärksam själv för det är inte säkert att medtrafikanterna är det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo tack, de har lovat mer sol och mer värme, men det är svalare i Skåne än i Stockholm. Franska bilister kör ju tuffare och litet mer framfusigt än vad vi här i Sverige är vana vid och litet läbbigt var det när broräcket gör att man inte kan hälla mer till höger...men det gick ju trots allt bra. Så fint La Pomme d'Or ser ut på booking.com - man vill åka ner direkt!!

      Radera
  4. Hej, det var komprimerat och med många intryck. Tur att det inte gick värre med bilen. Själv har vi precis kommit hem efter några veckor. Jag återkommer med några iakttagelser så snart jag hinner samla mig. Men jag har svårt för att koncentrera mina texter ......
    Platanerna ja: Det sägs - men kanske inte sant - att man kommit på en ny metod att behandla Platanerna efter Canal Midi utan att behöva såga ner dom. Vi håller tummarna för detta.

    SvaraRadera