onsdag 30 juli 2014

Sommarresa del 3 - Franska alperna

Från Jura kör vi via autoroute förbi Annecy, Chambery och Albertville och nu är vi alltså i Savojen, Savoie, en region i Frankrike som består av två departement, Savoie och Haute-Savoie. Vädret är inte så roligt på vägen dit och vi undrar litet om vår önskan om att få se Mont Blanc kommer uppfyllas eller inte....

Men vår förväntan på hotellet som äldste sonen hade rekommenderat blir verkligen uppfylld. La ferme du Chozal har absolut allt! Fint läge med utsikt, ett mysigt châlet-hus med familjär touch (ägarna bor själva i huset med barn och hund), mysigt inredda rum, bibliotek, vardagsrum och ett litet kök enbart för hotellgästerna, bastu och pool (allt efter vilken årstid man är där) ett fantastiskt värdfolk där frun i huset faktiskt är svenska, uppmärksam personal och inte minst en otrolig kock.OCH.... när vi vaknar nästa morgon så bjuds vi på ett superfint väder, inte ett moln på himlen och vindstilla. Till frukosten njuter vi av den fantastiska utsikten över Mont Blancmassivet och sedan får vi en picknick med oss från köket som vi packar i våra små ryggsäckar. Bilfärden går från 1200 meter, där hotellet ligger, på mycket smala slingriga vägar upp till 1900 meter där det finns en mindre alpstation och en bra parkering som i princip är full. Fint väder = många som vill vandra.
Vi börjar vår vandring med ett följa en led på 6-7 km, mestadels lättgångna stigar, alla väl utmärkta, men vi går inte särskilt fort. Vi stannar ofta för att artbestämma alla vackra blommor, ta foton eller bara njuta och efter en ganska brant stigning som mest var som en klättring - så inser vi att med vår njutarfart skulle denna vandring inte ta de planerade 2 timmarna utan snarare drygt fyra... Så vi gör vår egen led och slipper så så sätt de flesta andra vandrarsugna och får oss dessutom i slutet av vandringen en härlig espresso på en toppstation med tillhörande utsikt. Rhododendron, två sorters gentiana, tjärblomster, midsommarblomster, smörboll, rödklöver, smörblomma, vit anemon, olika sorters veronika, blåklockor (så blåa som jag aldrig tidigare sett) plus ett gäng till som vi inte vet vad de heter. Några av dessapressas för att examineras med hjälp av floran hemma. För att inte tala om alla små låga buskar av olika sorter.... Hemma finns det vide och kråkbär - här fanns det ett tiotal andra....
                         

Dessa kobjällror som hänger på hotellet får symbolisera alla kossor som vandrar till synes fritt uppe på blomsterängarna. På hotellet berättar Anne-Christine att de flesta kossorna vandrar själva uppför ängarna men till de mest svårtillgängliga så åker de lastbil. Även i dessa trakter gör man sin egen ost, Beaufort (en hårdost som påminner om den schweiziska osten Gruyère) och också den har kvalitetsbeteckningen AOP med tillägget alpage om kossan betar på höjder över 1 500 meter, annars heter den d'été.  Vi ser endast kossorna på ganska långt håll, men nära vägen finns mobila mjölkstationer som drivs med generatorer så man snabbt kan ta hand om den värdefulla mjölken...2 kommentarer:

  1. Så vackert! Vi körde genom franska alperna i fjol på väg till Provence och stannade lite extra för att bla ta oss upp på Mont Blanc och det gav verkligen mersmak , kan absolut tänka mig att tillbringa mer tid där !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anna, visst är det ett fantastiskt område! Jag vill bara tillbaka - men det ska vara vykortsvackert väder....

      Radera