17 juli 2014

Sommarresa del 1 - Deutsche Weinstrasse

Ibland gör vi en omväg till lilla huset i C. En lång omväg... eller en kort omväg... Ibland stannar vi ett par dagar här och ett par dagar där, innan vi kommer till lilla huset i C. Denna gång vill vi andas litet alpluft och njuta av bergslandskap med allt vad det innebär. Så via Hannover kommer vi snart till tyska vinvägen, en turistväg, utmärkt med skyltar, på drygt 8 mil genom Pfalz ner mot Alsace. Detta är det varmaste vinområdet norr om Alperna med sina 225 soldagar per år och de har en årsmedeltemperatur på 11 grader.. Vägen slingrar sig mellan de pittoreska byarna, landskapet böljar fram och tillbaka och vinbergen syns över slättlandskapet.

Här i Pfalz är man inte hänvisad till bestämda druvsorter som klarar läget norr om Alperna, utan man kan välja druvsorter baserat på mikroklimatet på respektive odlingsplats. Riesling dominerar bland de vita druvsorterna, men här finns också Silvaner, Kerner och Müller Thurgau. Bland de röda druvorna är Dornfelder dominerande och man dricker det till kraftiga maträtter och smakrik ost. Speciellt för Pfalzområdet är den röda druvan Sankt Laurent som dricks till skinka, korvar och viltkött. Vi hittar faktiskt en flaska i ett skyltfönster och innehållet i flaskan verkar av texten att döma ha varit ett vitt vin gjort på den spanska rödvinsdruvan Tempranillo. Tekniskt sett fungerar det ju, massor av champagne är gjort på Pinot noir, men man kan fundera på varför en tysk vinbonde vill göra ett vitt vin på en rödvinsdruva när det finns så många superfina gröna druvor. Synd att butiken är stängd annars hade jag kunnat få veta...

Vi bor i den lilla orten Kallstadt, på det gamla värdshuset, mycket välskött och tyskt prydligt med vänlig personal och en fantastiskt god mat. Jag tror att kocken har haft fransk läromästare....

Det var också lätt att prova och handla, i byn finns ett vinotek som har alla byns viner både till provsmakning och till försäljning. Föredömligt!!
Vi fastnar denna gång för en Riesling från en mycket kalkhaltig jord, en Grauburgunder (Pinot gris) och en precis lagom parfymerad Gewürztraminer. Alla tre sorterna ska få följa med hem till Sverige!


6 kommentarer:

  1. Oj, så trevligt det verkat! Vore faktiskt lite kul med en tysklandsresa, vilket naturligtvis aldrig lommer att bli av. Vi bilar aldrig längre till la France. Annars vore det perfekt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns flera fördelar med att bila i stället för flyget. När HjoHjo vuxit till sig litet kanske han föredrar bilen...?

      Radera
  2. Hej och tack för ett bra resetips.Tycker ni gör helt rätt. Vi vill också gärna resa på detta sätt men inte i nuläget. Alldeles för få semesterdagar ....... Det får bli om några år.// SP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det är härligt att inte behöva ha bråttom. Så roligt att du gillar tipsen! Då har ni trevliga saker att se fram emot om några år då... :)

      Radera
  3. Oh, vad härligt det ser ut! Älskar tyska vita viner, naturligtvis Riesling, men är också förtjust i Gewurztraminer! Mycket intressant inlägg! Ha det skönt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lena! Visst är Tyskland många gånger (för oss) en transportsträcka på vägen till Frankrike, men det finns goda viner i det landet också!

      Radera