30 juli 2014

Sommarresa del 2 - Franska Jura

Från trevliga och småmysiga Deutsche Weinstrasse far vi vidare söderöver in i Frankrike och Alsace. Det som möter oss är ännu mer vin och ännu mer pittoreska byar och hus. Märkligt nog, på den stora rastplatsen vid Haut Königsbourg, hittar vi massor av storkar - de tigger mat av picknickätande turister som glatt matar fåglarna med halva smörgåsar och chips. 
Vi matar inte och blir istället litet beklämda. Denna ståtliga och färgstarka fågel, som man tidigare bara har sett som en sagofigur på stora vagnshjul på taken, går nu omkring som i en dåligt skött djurpark och tigger mat. Det finns visserligen ett vagnshjul på stolpe där det sitter en ungfågel i sitt bo - men mitt på parkeringsplatsen... Jag hittar ingen information om att boet är placerat här för att befrämja storktillväxt eller liknande. Det finns ju projekt för storkar i Skåne och det är verkligen behjärtansvärt, men detta känns mer som ett turistjippo.

I Jura bor vi i Passenans, en liten by som ligger mellan höglänta ängar med kossor och grönskande vingårdar - det är verkligen ett gränsland. Här har vi varit vid flera tillfällen och alltid tidigare bott hos Félix och hans hustru på Auberge de Rostaing. Vi var där senaste gången 1996 så vi är förberedda på att de kanske inte längre driver sitt lilla hotell. Så är det också - det gulliga hotellet är omgjort av nya ägare till en gite de franceSå istället bor vi på ett modernt hotell med pool i samma by.
Det fungerar bra men är inte alls lika charmigt som det familjeägda... där frun i huset gjorde marmelad på kvällen av hemmaplockad frukt, där vi kunde lämna kvar en son (som inte ville åka med på vår utflykt) i trädgården under monsieur Félix vakande öga och där jag blev ordentligt uppskrämd av ett häftigt åskoväder och kunde gå ner från vindsrummet med takfönster till det upplysta och ombonade vardagsrummet. Vi har fina minnen som vi bevarar väl och vi skänker en tacksamhetens tanke till Félix som på sin ålders höst nu bor i den stora staden, kanske hos ett barn eller på la maison de retraite.

Arkitekturen i småbyarna runt omkring är annorlunda, trappstegsgavlar har ett annat utseende här jämfört med Skåne/Danmark.
 

  
Här ett par annorlunda tak, ett med en säregen skorstensvariant.....

Jura är ett departement som ligger i regionen Franche-Comté. Kossan som levererar mjölk till den goda hårdosten Franche-Comté heter Montbéliard. För att göra en stor ost krävs det 500 liter mjölk... Den ska helst vara lagrad 12-24 månader. Osten är, bland många andra ostar, kvalitetsmärkt AOP på samma sätt som de franska vinerna.
Efter en trevlig vandring till en av grannbyarna där vandraren hela tiden informeras om historiska skeden i trakten och förklaringar till hustyper och byggnationer intar vi vår lunch i den högt belägna bergsbyn Château Chalon med god mat och en fantastisk utsikt.
   
Vin inhandlas hos Grand Frères i Passenans. De har ett stort utbud av goda viner och de har, förutom de mer vanliga matvinerna, även tre sorters mousserande och de speciella viner som Jura är mest känt för; vin Jaune som görs på druvan Savagnin - ett sherryliknande vin (dock inte förstärkt med vinsprit) som lagras på fat i 6 år innan de tappas på flaskor på 62 cl, vin de Paille - ett sött vin där duvorna torkas 3-4 månader på halmmattor före vintillverkningen och Macvin - ett starkvin som görs på vin och marc i en trevlig blandning. Alla annorlunda och absolut värda att provas i något sammanhang.                                         

Nästa dag styr vi mot de franska alperna, mer om det i ett annat inlägg.....






1 kommentar:

  1. Rolig läsning om Jura - har aldrig varit i de trakterna - ost och vin. På la Licorne i Cotignac kan man få se monsieur Eric sitta i köket och göra confiture. Körsbär tror jag det var. Trevligt ställe hur som helst.

    SvaraRadera