09 juni 2014

Minsta lilltrollet

Jag  har varit en dryg vecka tillsammans med minsta lilltrollet A. Riktigt lyxigt att få bo tillsammans med honom och hans föräldrar under en så pass lång tid. Vi, som annars bor 60 mil bort, får på så sätt chansen till ett vanligt vardagsliv och inte bara träffas till födelsedag och jul. 
Barnets far S är pappaledig - utan ljusblåa drömmar om allt han ska göra när man ändå går hemma. Han vet att man inte hinner något annat än att passa barn. Så när vi kommer för att hälsa på - då tar han sig tid att gjuta plintar och sätta fast bärlinor på det som ska bli ett maffigt trädäck - och vi får rå om lilltrollet alldeles själva, men med pappan bara runt husknuten.
Första dagen var lilltrollet något avvaktande, vilket är ganska naturligt och dessutom sunt. Därefter får farmor och farfar vara helt delaktiga i vardagen allt från lek, blöjbyte och nattande. Det är bara måltiderna som kan krångla litet. Lilltrollet vill ibland inte alls bli matad utan ska äta själv och sedan behöver han duschas och halva köket tvättas. Men hur ska man lära sig nya saker om man inte får chans att testa sig fram. Egentligen äter han riktigt bra alldeles själv till dess värsta hungern är stillad, sedan blir det lek och gegg fast han behöver äta mer. Då får man kanske lov att hjälpa till... Kommunikationen oss emellan är rak men inte alltid tydlig. Om lilltrollet nickar eller ruskar på huvudet så förstår man att det betyder ja respektive nej. Om han sätter händerna för ögonen och grimaserar så kan det tyda på någon form av krokodiltårar men vi har nu lärt oss att då vill han hålla i skeden alldeles själv - solklart!!
Han testar nya saker hela dagarna, tänk så mycket i hans värld som måste undersökas, smakas på, dras i eller klämmas på.... Vissa saker får han inte röra, knapparna på tvätt- och diskmaskinerna, kassetten i öppna spisen och vedspisens luckor. Han testar oss varje dag ändå, man ser på honom att han vet att han inte får, ett nej eller inte röra hejdar honom, han stannar upp men det drar så i händer och fingrar att han inte kan hålla dem stilla utan småfäktar litet framför det förbjudna. Då får man hjälpa honom att hitta någon annan rolig och intressant sak att utforska.


Här framför tvättmaskinen kan han stoppa in och ta ut torra kläder ganska länge utan att tröttna. Det är så pass kul att reglagen på maskinen faktiskt får vara ifred.
Lilltrollet går på babysim och gillar vatten. Här kollar han in botten på baljan, minsta grej blir otroligt spännande. Man kan bara önska att nyfikenheten och upptäckarglädjen förblir resten av livet.... 


3 kommentarer:

  1. Vilken bra hjälp i tvättstugan! Härligt!

    SvaraRadera
  2. Vad härligt att få förmånen att njuta extra mycket med den lille. Tiden går så fort.
    Kram Eva- Lotta

    SvaraRadera
  3. Minns ännu första dotterns hjälpsamhet i tvättstugan, härmade pappa och slängde plaggen i torktumlaren. Så gjorde ju pappa.

    SvaraRadera