tisdag 10 juni 2014

Styrsö t.o.r

En helg varje år far vi med vårt vingäng till något trevligt ställe för att äta och dricka gått och umgås... Ofta så försöker vi fara till öar - det blev så i början och nu är det en grej att hålla fast vid. Som skåningar har vi ju nära till en massa danska öar och ibland far vi till samma ö men besöker olika ställen. Ett år tröt fantasin och då blev det Särö - en gång i tiden kanske det var en ö - nu låter det bara som en ö.
I år är det dags för Styrsö Skäret och pensionatet med samma namn. Ett pensionat i Göteborgs skärgård och som är väl känt för sitt fina kök!
Mannen i mitt liv och undertecknad har ju båda tillbringat en massa barndomssomrar på västkusten och vi längtar ofta till rosagrå klipphällar och salt vatten och försöker få vår längtan tillfredsställd åtminstone en gång per år, så vi ser verkligen fram emot årets resmål. 
Utflykten startar på Nationaldagen. Vi är tre par och har tänkt åka Öresundståget till Göteborg och sedan ta tricken ut till Saltholmen. Tågstrejken sätter käppar i den planeringen, så vi får åka i två bilar till Göteborg där vi parkerar i Nordstan, tar 11:ans spårvagn och därefter en av Styrsöbolagets båtar. Vädret på Västkusten ska inte vara bra denna dag - och för ovanlighetens (?) skull så har meteorologen rätt. Litet innan vi går på spårvagnen så börjar det regna och så regnar det mer och mer och när vi går de 300 meterna från bryggan till pensionatet så regnar det så hårt och mycket att vi blir blöta in på skinnet, trots regnjackor. Jaja, det är bara vatten och vi har ombyte med oss. Pensionatet gör verkligen skäl för sitt namn, det är möblerat som vore det i början av förra seklet, alla bord har små broderade dukar med blommotiv och spetskanter, kaffet serveras i kaffekoppar med fat, ni vet sådana som mormor hade med lövtunt porslin och krusiduller. 
Vad som däremot är i hösta grad modernt och av idag är det fantastiska köket; 
Förrätten består av kallrökt makrill på en liten potatiskaka med 
riven pepparrot, färsk ramslök och forellrom, 
Varmrätten är en perfekt kokt (såklart) långa med vit sparris och svartrot, 
en terrin på rättika, mandelsmjölksskum, tagliatelle på grön sparris, 
kirskålsblad  och nässelolja. 
Förutom de goda smakerna är detta en mycket snygg rätt 
med bara olika vita och gröna nyanser!
Ostarna är fem till antalet och kommer från gårdsmejerier i Jämtland - fantastiskt goda! 
Sist med inte minst - till efterrätt en crème brulée med hallonsorbet och myntamaränger. 
Eftersom vi är ett vinprovargäng sedan mer än 20 år tillbaka så känns det självklart att vi beställer vinpaketet som hör till denna meny. Fyra viner väl anpassade till de olika rätterna serveras, till förrätten en Riesling från Niederöstereich, till varmrätten en Chardonnay från samma område, till ostarna (jaa - äntligen ett från Frankrike!) en röd Grenache från Maury i Languedoc och till desserten ytterligare ett från Österrike, en Riesling Auslese som inte går av för hackor.
Efter denna helkväll är det behövligt med en kvällspromenad, regnet har upphört och himlen är klar med ett fascinerande ljus, klockan är snart 23.00 och kortet är taget utan blixt...
Dagen därpå vaknar vi till ett strålande sommarväder och vi bestämmer oss för att efter frukost hyra cyklar och lära känna Styrsö. Först av allt bestiger (!) vi öns högsta punkt Stora Rös på 60 meter. Därifrån har vi en 360 graders fantastisk utsikt över både inner- och ytterskärgård.
Längs med vägen runt Styrsö hittar vi ett antal hus vi kan tänka oss att bo i, men kanske att man ska välja bort sjötomt eftersom det verkar som om man får dela den med ålakråkorna... I en av hamnarna berättar en man att ålakråkorna (eller skarv som den heter på rikssvenska) äter upp alla musslor, ostron och småfisk. Den förorenar och förstör vegetationen. Jag läser i efterhand på nätet att en skarv kan äta 0,5 kg småfisk per dag... och så verkar den vara fridlyst. Då förstår man att på sikt kommer den dominera kustremsan.
Mannen i mitt liv avslöjar en dröm att bo på en egen ö! Jaha, det har jag nog inte hört tidigare men visst blir man inspirerad i denna natur. Huset här nedanför ligger på en ö ett långt stenkast från Styrsö men ändå avskilt, tror dock inte att ön är till salu....
Vi cyklar också över till Donsö och blir litet konfunderade över fartyget som ligger i hamnen. Sigyn från Oskarshamn, fartyget som transporterar kärnavfall. Enligt Google så gick Sigyn i pension för ett år sedan (efter mer än 30 års tjänst) och ligger i Donsö i avvaktan på att bli såld. 
24 timmar efter vi anlänt till Styrsö så lämnar vi ön. Det var en mycket trevlig bekantskap, hit kommer vi gärna fler gånger, kanske kan det vara litet varmare i vattnet (nu var det 16 grader) kanske kan vi stanna ett par dagar, kanske kan man hyra ett litet hus en vecka. 
Kvar på näthinnan finns i alla fall detta fantastiska vattenlandskap. På återseende!




9 kommentarer:

 1. Oj, så mycket god fisk, ost och vin. På Styrsö är det ju fint men skarven en plåga har jag förstått. Förstör öar så att det ser ut som om pesten dragit fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har dem längs skånska kusten också, konstigt att den är fridlyst när det finns så många...

   Radera
 2. Härlig utflykt och fantastisk meny. Tur att vädret blev bättre så ni kunde göra cykelturen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Ibland ska man ha litet tur...

   Radera
 3. Stort tack för er fina blogg! Dina ord värmer!
  Kul att ni blev nöjda mer ert besök!
  Ha en riktigt behaglig sommar!
  Vänligen Ola Tulldahl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, finfint ställe ni har!! Trevlig sommar till er två och en extra hälsning och tack för allt roligt vinprat med din äkta hälft!

   Radera
 4. Hej jag har nyligen bytt västkusten mot Stockholm och visst är det trevligt på öarna i södra och norra skärgården. Trevligt inlägg och kommentarer. Tänkte bara berätta att Donsörederierna är väl kända över hela världen - lite märkligt för en så liten ort men man har skaffat sig ett grundmurat rykte som befraktare med mycket hög kvalitet på båtar och frakter. Huvudsakligen sysslar men med tankbåtar tror jag och man har sammanlagt uppåt kanske 50 båtar i trafik. Visst är det fantastiskt för en så liten ort som Donsö! //SP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vilken trevlig info! Vi undrade litet varför Sigyn bodde i Donsö, det är verkligen en ganska liten hamn och ort. Roligt att de har skaffat sig det goda ryktet.

   Radera