16 juni 2014

Försommar i trädgården...eller är det kanske sommar?

Kommer på mig själv med att tycka att mina lavendelkuddar borde blommat för länge sedan...Allt annat blommar ju nu. 
       ...fast som de franska blir de ju inte...
Men vi är ju faktiskt bara i mitten av juni vilket kan vara svårt att förstå när den senaste tiden bjudit på en gassande het sol och inget regn alls (jo litet häromnatten  - det är då det ska regna). Den tidiga våren och försommaren gör att jag känner mig litet vill på var i kalendern vi egentligen är och trädgården följer inte kalendern... Så det är nog helt riktigt att lavendeln kommer slå ut inom en vecka och att vi kommer att få se fler växter blomma i vår trädgård än vad vi brukar, innan vi drar söderöver. 
Nu är pionerna på överblommade, en och annan sen knopp kanske kan pryda midsommarbordet. Överblommade är också alla dagliljor även om deras bladkuddar kommer vara snygga hela sommaren. Lysimachian 
lyser solgul borta vid planket och salvian tävlar med de stora blåklockorna, nepetan och tremastarblomman om vilken blå färg som är vackrast. Men maffigast av alla är våra engelska buskrosor. Efter denna milda vinter då inget frös ner så blommar de mer intensivt än någonsin.
Klätterrosen Madame Plantier, med sin gröna knapp mitt i den vita blomman, tävlar vilt om vem som breder ut sig mest - med den blekrosa, som  på franska heter Nymfens lår "La Cuisse de Nymphe" men som i viktorianska England döptes om till  Jungfruns rodnad "Maidens blush". 


 
Vinnare av den tävlingen är dock Helenarosorna. En av dem svingar sig högt upp i det päronträd vi trodde hade dött för några år sedan och nu har vi alltså rosenpäron (?) eller en päronros (?) - läckert är det i alla fall. En annan Helenaros kastar sig över planket och in till grannen och mot deras förrådstak, jag hoppas de tuktar henne om hon blir alltför vildsint. Den tredje Helenarosen är en klenod. En fransyska (som vi ett tag trodde skulle bli svärmor till en av sönerna) ägnar stor del av sin fritid till att odla både blommor och grönsaker och vid ett tillfälle när hon hälsade på oss fick vi denna ros som hon har drivit upp från frö - mycket imponerande. Den är en vitare sort med enkla litet större blommor och den är franskt artig och håller sig väluppfostrat till planket. 
Näst på tur att blomma är bolltisteln som står som soldater färdiga att ta till spikklubban mot inkräktare, vilket dock aldrig behövs... ogräset har vett att hålla sig på avstånd. Även funkiorna ligger i startgroparna med sina väldoftande blå klockstänglar.  
Potatis har vi skördat sedan drygt tre veckor tillbaka och liksom rabarber. Gröna bönor brukar jag så i midsommarveckan och hoppas få skörda i slutet av augusti - om inte sniglarna hunnit före. Ska kanske sätta på snigelsvårforcerade metallkanter på den planteringslådan också... Det finns redan på sallad- och rädiselådan och mangold- och rödbetslådan. 
Småtrollen plockade i sig en massa smultron häromdagen och fler av den sorten är på g liksom vinbär och krusbär. De buskarna blir nog till glädje för grannen som passar huset när vi inte är hemma. Kvar till oss i augusti finns ljuvliga hösthallon och björnbären som i år verkar slå rekord i antal. 

Men innan dess är det dags för färska aprikoser och nektariner, haricots verts, meloner "en masse" och kanske ett eller annat färskt fikon också.....



1 kommentar:

  1. Roligt att titta in bland dina växter. Färska fikon läter inte helt dumt, tycker jag. Vattnas i munnen på mej!

    SvaraRadera