måndag 23 juni 2014

Reseplanering Skåne-Languedoc

Läser en bloggbekantings reseinlägg på Facebook, de är i Languedoc och jag längtar dit ... Vi kommer inte att träffas, de åker hem innan vi kommer ner - men det hade varit roligt att mötas IRL. Många av våra nya vänner och bekanta är frankofiler och det är roligt med likasinnade, det finns alltid något om det nya andra hemlandet som är intressant att prata om. 
Nu är det snart dags för oss att ladda de franska batterierna! Att komma till hemtrakterna med vackra vyer med blånande berg bortom vinkullarna, ljumma svarta nätter på takterrassen, salta bad i Medelhavet, superfärska skaldjur med krispigt kallt vitt vin, alla ostarna ... 
Innan vi kommer till Languedoc ska vi återuppleva ett franskt område som vi inte har varit i på många år. Departementet Jura i regionen Franche-Comté, ligger litet öster om Bourgogne. Jurabergen (som går genom både Schweiz, Frankrike och Tyskland) har gett namn till den geologiska perioden Jura (för 150 miljoner år sedan) och det är ett mycket gammalt vinområde. Redan före romarna (!) odlades det vin här. Men efter vinlusens och de två världskrigens påverkan så har området inte kommit tillbaka till den storhetstid man hade på 1800-talet. Trots det så produceras här idag alla typer av viner; röda, vita, torra, söta och mousserande. Huvudort för vinodling är Arbois och de mest kända vinerna är det söta vinet Vin de Paille som är gjort på torkade druvor samt Vin de Jaune som är varmt gult och påminner om sherry. 
Vi ska också stanna ett par dagar i den lilla byn Hauteluce varifrån man "i siktigt väder" ska ha en fantastisk utsikt över Mont Blanc. Vi har tänkt göra några dagsvandringar, både i här i Savoie och i Jura . I Frankrike finns det överallt fina system med, i dubbel bemärkelse, utmärkta vandringsleder att följa. 

Sedan tar vi oss till Languedoc genom Alpes-de-Haut-Provence, även här finns det för oss oupptäckta ställen att besöka. Så nu ska den snabbaste vägen på 200 mil till lilla huset i C som kan klämmas på två lååånga dagar - denna gång bytas ut mot 230 mil som klaras av på 6 korta (eller superkorta dagar) i bilen och 3 dagar till fots! Förhoppningsvis har vi många fler upplevda saker med  oss i bagaget och fler fina intryck på näthinnan.
Jag tittar aldrig på fotboll "till vardags", vet inget om olika svenska serier eller lag eller spelare. Men när det kommer till EM och VM så hejar vi både på det svenska laget och Frankrikes Les Blues. Nu, när inte Sverige är med i VM, så hoppas jag att Frankrike går vidare så vi kan få sitta på någon bar och uppleva stämningen som blir när fransmän spelar och förhoppningsvis också vinner. Hörde att i grannbyn hade det häromkvällen varit en riktig feststämning med dans på gatorna efter att Frankrike besegrat Schweiz. Sådant vill vi gärna uppleva!!


3 kommentarer:

  1. Hej! Det låter som en trevlig resa! Jag och mannen har också fastnat för södra Frankrike och kör snart söderut, som vi gjort sen 1994, med och nu utan barn. Skön sommar önskar Boel

    SvaraRadera
  2. Så trevligt - hoppas ni får fina dagar!

    SvaraRadera
  3. Frankrike - man vet inte än. Tror mer på Brasilien, och varför inte Tyskland.

    SvaraRadera