onsdag 6 november 2013

I baskrarnas rike

Bland det trevligaste med att ha ett boende i södra halvan av Europa är att det därifrån är mycket närmare till ... allt! Detta försöker vi utnyttja så ofta vi kan.
Härom sommaren tog vi en sväng bland annat till "Le Pays Basque", baskrarnas rike eller "txapela herrialde" i detta fall den franska delen av Baskien. Det ligger innanför Biscayabukten och mot den spanska gränsen. Vi körde "autoroute" via Narbonne och Toulouse mot Biarritz  och svängde upp i bergen efter knappt 40 mil. Det är faktiskt en längre sträcka än man kan tänka sig, men det tar ju bara några timmar när det är bra vägar. I bergen är det mindre vägar som gäller, otroligt vackert inbäddade i en fantastiskt grönska. Kullar upp och kullar ner och det är grönt överallt och vykortsmotiv vart man ser.

Det gröna bryts emellanåt av då det dyker upp en liten by . I detta område är alla hus vita med mörkrött korsvirke och röda fönsterluckor. Det är väldigt effektfullt och känns stilrent. Jag har läst att man förr i världen, likt Kajsa Warg tog det man hade tillgång till och målade trädetaljerna på huset med tjurblod. Dessutom skulle tjurblodet hindra flugorna från att flyga in i husen.
Första delmålet var den lilla byn Itxassou, jag vet fortfarande inte om traktens x uttalas som s överallt, men denna bys namn uttalas i alla fall Itsaso. Det är en mycket välhållen och pyntad liten by med rödvita hus och fina trädgårdar. Överallt växer stora och vackra körsbärsträd, något som denna dal är känd för. Historiska dokument visar att man har odlat körsbär här "sedan urminnes tider". 

Vi bodde på Hotel du Fronton, från början en gammal baskisk herrgård - idag ett mycket prisvärt hotell. På hotellets framsida finns en bar med utsikt över en peloteplan. Inte så konstigt, "fronton" i hotellnamnet betyder den mur mot vilken man spelar det baskiska racketspelet "pelote". Vi fördrev ganska lång tid med att titta på de skickliga tonåringarna från byn som spelade. Liksom i rugby verkar reglerna ganska obegripliga, kanske att dessa ungdomar inte höll så hårt på reglerna - det var svårt att finna någon logik eller mönster...                                                   

På baksidan av denna söta byggnad drev hotellet en härlig utomhusrestaurang med utsikt över hela körsbärsdalen. 
Morgonpromenaden bjöd på nya, litet roliga intryck varvat med fantastiska vyer. Man kan ju undra om vedsorteraren här har för litet att göra eller är perfektionist eller kanske är det början till en snygg mur... Litet opraktiskt dock, om veden ska användas, att alltid behöva starta eldningen med tjocka klabbar och ha kvar späntveden till sist....


På kyrkogården hade alla (!) gravstenar en ingraverad körsbärskvist eller en liten klase med körsbär ovanpå stenen. Ganska märkligt och okyrkligt men helt uppenbart en tradition just här.
                           
Alla trädgårdar med självaktning hade en stor hortensia, denna var dock en av de största och är en bra bit högre än undertecknad! Detta fuktiga och milda kustklimat som också har varma soldagar måste vara optimalt för växtligheten. 
Biarritz bjöd på litet regnskyar men en fantastisk kustlinje med dramatiskt hav och häftiga hus.  


Extra kul var denna trompe l'oeil, allt man ser på husbyggnaden är fejk och målat, inte ens havet man ser finns just där i verkligheten...

Jag gillar kuster och att se hav till horisonten. På denna tur fick vi vårt lystmäte av hav och himmel. Skaldjurslunch med havsutsikt - kan det bli bättre?

Lagom till efterrätt och kaffe startade en kurs för vuxna i vågsurfing på stranden nedanför, vilket var mycket underhållande för oss som satt på första parkett.                                                  

Vår slutdestination på denna tripp är Bilbao och Rioja, mer om dessa orter skriver jag någon annan gång.
7 kommentarer:

 1. Hej. Det var ett bra förslag på en "utflykt". Du har rätt att det är nära till mycket just från vår region och det är bra vägar. Det är inte långt till Barcelona. Det är heller inte jättelångt till Italien. Just Baskien och Biscayabukten låter extra spännande eftersom det är ett hörn av Europa som man kanske inte annars tänker på som resmål. Bra tips!
  http://stormpartner.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bli så fascinerad av Frankrike, minsta by har något riktigt sevärt. Ibland står det till och med i turistguiden... Extra häftigt när man som pensionär har tid att botanisera bland sevärdheterna. Kul att du gillade tipset!

   Radera
 2. Den där rutten måste göras! Lockande bilder, så tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, roligt att du tyckte om inlägget!

   Radera
 3. Hittade din blogg för inte så länge sedan och jag har börjat uppskatta dessa reseskildringar väldigt mycket. Vi bor borta i VAR-ets östra del och måste noga planera våra rutter, pga att sträckan att bara ta sig till västsidan är ganska lång.
  Denna resa lockar oss verkligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fellini!
   Tack, man blir så glad när andra gillar det man skriver och också talar om det! Hoppas ni gillar franska Baskien lika mycket som vi gjorde. Det kommer fler inlägg om våra franska utflykter framöver.

   Radera
 4. Åhh, så trevligt det verkar med Baskien på franska sidan. Har aldrig varit i dessa trakter. Gillar vedstapeln och trompe l'oeil, Har sett rätt häftiga i Lyon, men dessa är nog värre. Fast de är grymma där också.

  SvaraRadera