15 november 2013

Franska fragment

Här har jag samlat några foton av sådant jag sett i Frankrike och som kanske inte skulle kunna ses i Sverige. Bara bagateller men ganska charmiga! 

Här ses ett mycket elegant stuprör i blekt grön keramik med gulddetaljer. Det sitter på ett bostadshus i centrala Paris - visst är sådant läckert!    
                      

Här en annan utsmyckning i en stad. Denna gång Beziers, dessa banderoller satt uppe hela den sommaren på Mairie de Beziers och tvärs över hela det ganska stora torget. Languedocska färger och korset - naturligtvis fanns en förklaring men tyvärr okänd för oss.
Roligt att ha sett en fransk rugbymatch, trots regler och poängsättning som ingen av oss oinvigda begrep. När detta, som jag kallar inkast, skedde så gällde det tydligen att ha starkast lagkamrater....

Medsystrar - inte skulle vi väl komma på tanken att ha en liten blus och kjol på oss på och när det är dags att städa så hänger vi på oss en städrock? Men detta ser vi nästan dagligen och det är inte alls bara i den äldsta generationen som man kanske tror, utan detta förekommer också i de yngre när de arbetar hemma. Men det är ju trevligt att vara snyggt klädd så att man kan öppna dörren om någon ringer på :) Antagligen har inte jeans och t-shirt slagit igenom som vardagsplagg i denna generation. Håll med om att det är litet piffigt och ganska praktiskt - trots allt!


Påsktraditionen att gömma godis utomhus tog sig sådana här uttryck i vår lilla by häromåret. Små chokladfigurer gömda överallt av föräldrarna och sedan rusade barnen runt på byns gator och torg med shoppingkassar som de bar sina hittade godisskatter i. 

På väg från Toulouse hittade vi detta konstverk med informationsskylt. Det verkar handla om tre män, bland annat en av min ungdoms stora idoler, Jean-Claude Killy, invigde konstverket som uppförts i samband med Tour de France på något vis. Jag bara funderar på varför ett skidäss som Jean-Claude Killy inte var ordförande för skidförbundet.... Eller det handlar kanske helt enkelt om att han liksom alla franska män alltid cyklar och håller touren som årets viktigaste händelse.

Finns det en bild som är mer fransk än denna? Härliga Paris en vår, lunch utomhus på en bistro...

3 kommentarer: