30 september 2013

Vin, vin, vin...

Vin överallt... maskiner och människorna bakom - alla arbetar just nu för högtryck. Skörden är 2-3 veckor senare än normalt och det är mycket som återstår att göra. Detta lilla fält ligger alldeles ovanför lilla byn och det är ganska brant fast det inte syns på fotot. Då är det handplockning som gäller.




I vårt vindistrikt, St Chinian, odlas mest blå druvor. De fem vanligaste är Grenache, Syrah, Mourvedre, Carignan och Cinsault. För att vinet ska få kvalitetsbeteckningen AOP (Appellation d'Origine Protégée) krävs att det är gjort på blandningar av ovanstående druvsorter. Det odlas också flera olika sorters gröna druvor, men det vita vinet är inte lika vanligt i detta distrikt. 
Det är mycket svårt att avgöra vilken druva det är när man ser dem på fälten, men även om de är rätt lika så smakar de väldigt olika. En del är små hårda druvor i hårt packade klasar med massor av kärnor och tjockt skal, andra är lika små men har ett mjukt skal och några är nästan som dessertdruvor, söta och saftiga. 



En mycket vanlig syn dessa dagar, minitraktorer i maklig takt som vi svischar förbi så fort att kameran inte hinner med att fokusera....

En ovanlig syn, trots skördetider. Dessa lådor hittade vi en tidig kväll i kanten av ett mycket stort fält,  jag hoppas verkligen att inte någon har glömt bort att de skulle hämtas...

När vinet är skördat har man såklart en skördefest. I en av våra grannbyar hade man skördefest i söndags. Borgmästaren hade pyntat med vindruveballonger....
Symboliskt hade man ställt ifrån sig sina tomma träkar för att på torget vid långbord äta "moules au pastis" på papperstallrikar och dricka (tidigare årgångar?) vin.



När druvorna är plockade så återstår bara att vänta på att vinbonden och vinmakarna gör sitt jobb i "la cave" innan vi som konsumenter kan få njuta av deras arbete. 

I granndistriktet Faugères finns en vinodlare som vi alltid återvänder till, Les Amants de la Vigneronne".
Förutom att de tar fram 2-3 egna mycket goda viner så driver madame en prydlig b&b och i hennes försäljningslokal kan man också handla vin från alla andra odlarna i området, dock finns inte alla för provsmakning. Hon är mycket kunnig och trevlig och hon pratar mycket gärna engelska. Fast vi vill gärna prata franska när vi provar vin, men hos henne blir det engelska. I dag när vi besökte henne gjorde hon dock oss litet besvikna, favvovinet var slutsålt - och vi som skulle haft 3 kartonger.... Men eftersom hon är den hon är så trixade hon litet (undrar vem det gick ut över) så vi fick några flaskor som vi ville samt en låda av deras nya vin av en blandning som hon såklart tyckte var minst lika bra. Hon berättade att många av deras kunder kommer tidigt på säsongen, så nu ska vi dit i april-maj för att försäkra oss om favoritvinet.
Vi beslutade oss också för att prova några, för oss, helt nya producenter och faller dessa väl ut kan det bli ett besök till hos Madame innan vi far norröver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar