03 september 2013

Trädgårdsdrömmar

Höst i Skåne - fåglarna flyttar, dagarna är svalare och kvällarna är mörkare. I väntan på att själv få fara söderöver är jag tacksam över alla dessa trädgårdsentusiaster som förgyller de sista veckorna i augusti. De som ger oss energi som lyckas hålla höstdeppen borta, i alla fall för stunden. Alla dessa trädgårdsamatörer som visar upp sina trädgårdar för att vi andra ska få njuta och kanske få en och annan idé att ta med hem. 

Här kommer ett urval av vad jag har njutit av de senaste veckorna, inklusive någon bild från Sofiero och Trädgårdsmässan i hemstaden också.

Här en klassisk skånegård där man dukat ett bord med vad hösten kan erbjuda
Detta är alltså inte Frankrike utan en trädgårdsoas i Skåne. Druvorna var helt mogna och mycket söta!

Gårdsförsäljning är en vanligt skånskt företeelse. Här kan man dessutom beundra gårdens djur.

Om sniglarna låtit mina skockor vara ifred så hade jag låtit åtminstone en blomma få bli så här vacker

Ett keramiskt löv som kan dekoreras med enstaka blommor - enkelt och jättesnyggt!

Trädgårdsspa, varför inte? Denna fina sommar hade det nog fungerat bra.

En uttjänt sockerkaksform får ett nytt liv - lätt arrangemang att ta efter :)

Ett trädgårdsrum från Sofieros utställning, drömlikt och vilsamt
Den egna trädgården har haft en fin sommar. Kökslandet har bjudit på finfina luktärtor, ganska bra haricots verts, mer potatis än vi hittills hunnit konsumera, god fast ganska liten fänkål men ingen svartkål eller grönkål (någon annan gillade dem), ett (1) moget fikon samt vinbär som småtrollen har ätit direkt från buskarna. De engelska rosorna har blommat överdådigt, men favvorosen tynar sakta bort... Gräsmattan har mått bra av all sol och har nästan ingen mossa alls och de röda pelargonerna som övervintrade i uterummet bara blommar och blommar!

Det finns en hel del projekt framöver men som vanligt med projekt så vill hjärnan mer än kroppen och klockan. I oktober ska vi gräva om en ganska stor rabatt - vi vill försöka få bort kirskålen men framför allt för att få en annan struktur på det som ska växa där....  mer vita perenner och mer engelska rosor. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar