tisdag 17 september 2013

Flygtur och fikon

En eftermiddag trodde vi att piloten på detta plan hade glömt något hemma...
... men efter två varv funderar vi på om han kanske ville erbjuda sina passagerare på något alldeles extra uppe i luften. Eller kanske att han ville stila litet för flickvännen eller mamman på landbacken? 
Fast sväng två verkar ha varit ganska snäv, undrar hur den upplevdes i planet. 

Morgonpromenaderna bjuder på andra nöjen förutom motionen. Just nu dignar fikonträden av mogen frukt. Många träd växer på någons mark och här i Frankrike finns inte den allemansrätt vi har i Sverige. Men det står ett och annat träd i ett dike eller i ett skogsbryn och när det ligger 50 fallna fikon under trädet - så tror vi att ingen bryr sig om vi plockar några direkt från trädet.

Efter några olika rundor och en biltur har vi fått så mycket att jag kan koka fikonmarmelad. Det är riktigt lyxigt! Vi har hittat tre olika sorter, den vanligaste violetta som är rätt avlång, små runda gröngula samt en brunrosa sort som är litet bredare i basen. 

Det finns annat man kan plocka, litet björnbär till frukostens yoghurt. Många är förtorkade men man kan ha tur och hitta fina exemplar. Här har inte ens alla mognat....

Men dessa håller på att mogna. Stora tunga blå klasar överallt på våra promenader längs med vingårdarna. Dessa maffiga klasar får man inte plocka, men när fältet är skördat så är det ok att ta av resterna som hänger kvar. Flera druvsorter är inte alls goda att äta men några av de saftstinna sorterna som förr kännetecknade Languedocvinerna kan vara riktigt goda att äta.
Det märks även i affären att det är skördetid för druvor. Det finns ett ganska stort utbud av olika druvsorter med namnen utsatta och det provsmakas bland de olika sorterna innan man väljer vilka klasar som ska inhandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar