söndag 8 september 2013

Känslan sitter kvar länge...

Vi har haft ett underbart sommarväder de senaste dagarna, liksom resten av Sverige. Det känns inte alls konstigt eller ovant att temperaturen är runt 25 grader. Alldeles lagom för att vara utomhus, barfota iförd i korta byxor och linne.

Vingresors gamla reklamslogan "känslan sitter kvar länge" stämmer faktiskt just nu till 100 %. Jag har varit fem sommarveckor i Languedoc och därefter fem sommarveckor i Skåne. Svenska vädret har varit mestadels ett fint svenskt sommarväder men också litet regn och rusk.  Nu - när det åter är dags att möta den sydfranska värmen - så känns det som om jag inte har haft något annat väder än vad som kan erbjudas i södra Europa så här års. Känslan sitter kvar länge... helt fantastiskt!

Jag har bara tänkt på mina höstkläder någon nanosekund de senaste veckorna. Risken är alltså stor, nu när jag ska packa, att jag inte alls tar med något långärmat, långbent eller något ulligt plagg. Alltså måste jag börja tänka ull och långt - svårt blir det och tar emot gör det....

Trots att jag har haft mina sommarkläder i mer än 10-12 veckor så tycker jag inte alls att det skulle vara roligt att botanisera i höstgarderoben, nix - jag gillar sommarväder, soligt och varmt! Météo France lovar sådant väder - den väderspaningen vill jag gärna tro på!

Men andra tider kommer och därför har vi idag förberett oss på en svensk vinter och fyllt vedförrådet med 1,5 kubikmeter bokved. Vår spiskamin är bussig och eldar man smart så kan vi värma större delen av huset under en normalskånsk vinterdag.Några som jag inte heller tror kommer att frysa om fötterna är mina chiliväxter. De står nu i vårt uterum/orangeri där många fönster kan släppa in höstsol och ljus till frukterna som förhoppningsvis kommer att vara lagom mogna i början av oktober.


 Caloro - orange som mogen

 Chilhuacle negro - rödsvart som mogen

 Espelette - röd som mogen
Man skulle kunna tro att de flesta av dem  är av ett annat släkte, typ bönstänglar eller så, eftersom de ränner i höjden rent kolossalt.  Men den högsta sorten är en Amarillo som kan bli över 1,80 och sägs likna ett litet träd....Som en sista avslutande gest till den svenska sommaren har jag inte köpt en fransk järnsäng (!) utan en svensk järnsoffa. Vad som inte syns på fotot är att man sitter under ett tak av rosor. Dynan syns inte heller, är inte ens tillverkad.... man får tänka sig något flerfärgat, pastelligt med gråtoner, tror jag eller kanske att jag ändrar mig till våren :) Härligt ord eller hur - våren? Snart så, det gäller bara att övervintra....

8 kommentarer:

 1. Så fin soffa!
  Snart ses vi i värmen!

  SvaraRadera
 2. Och känslan förmedlas söderut, där de två senaste dagarna bjudit först på åska och spöregn, svårgenomträngliga moln och nu en stjärnklar natt. Idel sol framöver, säger mina väderwidgetar också, så med sådan samstämmighet måste det ju vara tillförlitligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! I vissa lägen tror man alltid på deras spådomar.

   Radera
 3. Vilka fantastiska chiliväxter. De är alltså fleråriga? Hoppas resa söderut går bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo de ska kunna övervintra i bra förutsättningar och den största har klarat två vintrar. Den har stått i glasrummet nedklippta i temperatur 8-15 grader under nov-feb och sedan fram i sol och värme. Det är ett litet vågspel men så är ju naturen. Tack, vi ska ta det lugnt :)

   Radera
 4. Hej!
  Var har du köpt soffan? Jättefin! Är på jakt efter en likadan.
  Mvh Pernilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Soffan är köpt på en trädgårdsmässa för några år sedan. Den är faktiskt svensktillverkad, men något mer vet jag inte tyvärr.

   Radera