måndag 26 augusti 2013

Franska på flera sätt

Jag gillar tidningar. Alla sorters ... dagstidningar och trädgårdstidningar och inredningstidningar... särskilt inredningstidningar .... särskilt de på franska. Det är många bilder och litet text. Ibland är textrubriken en ordlek och klarar jag den (vilket jag ju förstår när jag gör det) så blir jag glad. När jag inte alls fattar rubriken blir jag inte lika glad :(

Franska inredningtidningar ser ofta inte alls ut som de svenska och det som kallas fransk inredningsstil i de svenska tidningarna är inte så vanligt i de franska. Vilket jag tycker är litet konstigt(!). Men jag tränar min franska.  

Ett bättre sätt är att gå på kurs. Det gör jag också. Höstens första lektion börjar i morgon men jag har tyvärr inte gjort hela sommarläxan. Vi skulle läsa en liten tunn bok (med bilder) "L'homme qui plantait des arbres" och första halvan gick riktigt bra. Men sedan blev boken svårare...näe, det var nog jag som inte hade fokus. Det var många ord som krävde ett lexikon och det är svårare med två böcker och kanske också en penna när man sitter i solstolen eller är på stranden.

Min egna hemläxa var att jag skulle försöka prata mer med bybefolkningen. Inte bara säga goddag och gå vidare, utan försöka säga ett par extra ord till de jag känner igen. Det är små steg som tas, men ett för mig stort steg var när en av byns damer kindpussade mig på borgmästarens nationaldagsmottagning. Och då hade jag "bara" varit litet extra artig och pratat med henne vid två tidigare tillfällen.

Ett annat beslut var att aldrig gå över till engelska när franska orden tog slut. När man bilar runt som turist i Frankrike så upptäcker man att många i turistnäringen faktiskt pratar bra engelska. Vilket då kan vara väldigt frestande att övergå till. Men nu har jag slutat med det... tror jag :)

På vår tur genom Frankrike i somras (se tidigare inlägg) på väg till Languedoc så blev det väldigt tydligt att dialekten i våra trakter skiljer sig markant från hur man pratar i norra halvan av Frankrike. Även om man där också pratar viss dialekt, så var de mycket lättare att förstå. Jag inser att det har med övning att göra, så nu måste jag vara än mer aktiv på mina bypromenader. 

Vill man inte slå sig i slang (!) med ortsbefolkningen så kan man sitta inomhus och häcka framför tv:n - ett alldeles utmärkt (men dock inaktivt) sätt att träna sig i att lyssna på detta vackra språk.

Snart får jag tillfälle att träna igen, det ska bli härligt!!


6 kommentarer:

 1. Ja visst är det ett vackert språk men det är väldigt frustrerade att det tar så lång tid att lära sig det. Skulle nog behöva lite mer fokus. Roligt att bydamen kindpussades det måste ha känts som ett steg i rätt riktning. Det är bara att fortsätta att kämpa på, det går bättre och bättre när man övar och framför allt umgås med lokalbefolkningen. Kram Eva-Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ni som "är på plats" under längre tid får ju fler tillfällen att öva. Tror också att det är stor skillnad på att vara turist som vi är och driva företag som ni gör. Ni måste ju helt enkelt kommunicera vid vissa tillfällen. Men man ska inte ge upp! Kram till er från oss

   Radera
 2. Delar din faiblesse för inredningstidningar! Insåg i somras att jag faktiskt börjar få utbyte inte bara av bilderna utan av texterna bredvid också! Intressedriven motivation är den bästa, som alltid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, man märker ju skillnad på den skola jag gick i och den som mina barn gick i. De fick ju välja sina fördjupningsämnen på ett helt annat sätt. Gissar att dagens skola skiljer sig ytterligare på de 15-20 år som gått sedan dess. Hoppas i alla fall :) Kastar du dina tidningar så snart de är lästa eller klipper du ut det intressanta eller sparar hela tidningen? Har börjat inse att hela tidningar tar mycket plats..... Kram!

   Radera
  2. Jag kastar tidningarna efter ett tag men FOTAR av intressanta bilder med mobilkameran, sen sparar jag dem som inspirationsbilder i en mapp på datorn. Flera av dessa bilder har också hamnat på min blogg;)

   Radera
  3. Aha, det var ju rätt listigt, skönt att ha allt i datorn. Då blir det litet lättare att hitta det man söker.

   Radera