03 augusti 2013

Vinodlare i våra trakter

Efter Vinfestivalen i Faugères så följde vi upp vårt provande och besökte tillsammans med S och E fyra vingårdar för att prova mera och handla. Först besökte vi Brigitte Chevalier på Domaine de Cebène och där fick vi en omfattande genomgång av hennes tankar och åsikter avseende hennes vinodling och tillverkning. Hon har startat med två tomma händer, lämnade sitt jobb som försäljningschef på något större vinföretag i Bordeaux och började köpa upp vinodlingar, bara på skiffermark och helst med nordsluttningar. Med norrläge tar vinets mognad litet längre tid och hon får en annan typ av vin att arbeta med i caven och skiffermarken är såklart för den berömda påverkan av terroir... Hon berättade en söt historia om när hon fick köpa grannens vinfält för en spottstyver. Han var för gammal, orkade inte längre och ville plöja upp hela fältet där det växte hundraåriga Carignanstockar. Hon betalade en symbolisk summa av 1 euro och nu kan man bli delägare i detta vinfält, vara med om skörden och för varje andel får man två vinflaskor.

Nästa ställe var Domaine Balliccioni i Autignac, en mycket trevlig vinodlare med korsikanskt påbrå. Han hade ett stort sortiment av många goda viner till vettiga priser. Han bemödade sig om att tala långsamt och ville förvissa sig om att vi hela tiden förstod vad han sa - mycket trevligt! Här fick vi bland annat prova hans vin Jules som var gjort på 100 % Aramon, en gammal druva från Languedoc som det inte finns så mycket kvar av längre. Förr gav denna druva väldigt stora volymer med dålig kvalitet, men idag begränsar man skördeuttaget och får på så sätt ett bättre vin. Kul att ha provat!
Därefter till Domaine Méteor i Cabrerolles, vars viner vi känner till sedan tidigare. Det var svårt att hitta dit och när vi väl hittade rätt dörr och någon verkligen öppnade (fast vi hade en avtalad tid) så verkade madame helst vilja vara någon annanstans. Men hon visste ju vad hon hade i flaskorna och det blev trots allt en proffsig provning. Även här ett ganska stort sortiment till bra priser.

Dagens sista vingård, Domaine de la Reynardiere i St Geniès, var i princip omöjlig att hitta till, mest för att byns genomfartsgata var avstängd och vår GPS tyckte inte som verkligheten.... Till slut, rejält försenade, hittade vi rätt via baksidan av domainen och fick köpt det som vi hädanefter ska göra vår fisksoppa på, en Sauvignon Blanc för 3 euro flaskan samt som rent impulsköp och dessutom oprovat - deras bubbel, en vit och en rosé. Klart prisvärt!

Några dagar senare gjorde jag och mannen i mitt liv en liten tur till ett AOC-område för söta viner, St Jean de Minervois där vi besökte deras Cave Coopérative. De hade 4-5 olika söta viner, alla tillverkade av samma druva, Muscat à Petits Grains, men som skördats vid lite olika tillfällen och vinifierats på flera olika sätt, vilket gav vinerna rätt olika karaktär. Det var en trevlig provning, entusiastisk personal och goda viner. 
En dag gjorde vi en omväg på väg hem från en lunch i hamnen i Marseillan. Denna vingård, Domaine la Grangette, ligger utanför Castelnau-de-Guers, inbäddad i pinjegrönska där cikadornas spelande nästan var öronbedövande. Vi besökte denna gård för flera år sedan, även då efter en lunch i Marseillan då restaurangen hade deras Picpoule rosé.... något vi inte tidigare ens visste fanns.


Nu blev vi ännu en gång överraskade av att man nu även tillverkade även en röd picpoule!! Monsieur var mycket trevlig, intresserade av oss som besökare, visste en del om Sverige, testade sin engelska på oss och passade på att fråga om om vi kände herr och fru X från Skåne - vilket vi gjorde! Han har ett stort sortiment och precis som förra gången var det ett litet språkligt äventyr att besöka honom.

Jag kan konstatera att det blir några kartonger vin att köra hem i bilen......



2 kommentarer:

  1. Vi har köpt Picpoule från Domain La Grangette på en restaurang i Marseillan. Vi drack det till maten och sedan frågade vi om vi kunde köpa med oss två flaskor. En av dessa två hade vi i lördags till havskräftor och räkor. Det bästa av två världar, en god Picpoule och fina skaldjur från västkusten, bättre kan det inte bli!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har nog varit på samma restaurang... Håller med dig, Picpoule till skaldjur är oöverträffat och dessutom svenska skaldjur som kokats med salt - då behöver man inga såser som smaksättare.

      Radera