29 juli 2013

Franska sommardagar

De franska dagarna har senaste veckorna varit varma, nästan heta, och dessutom långa och sena eftersom kvällarna är så ljuvliga. Den höga temperaturen är dock ännu ingen värmjebölja enligt Midi Libre, för att det ska bli canicule måste dagstemperaturen vara minst 35 grader. OK, nog känns det som värmebölja för oss svenskar i alla fall :) Det är inte så att jag klagar, kan bara konstatera att det finns varma somrar och inte så varma somrar... Man orkar inte företa sig många och/eller stora ting och man rör sig i medelhavsfart, dvs ganska långsamt. Annars bryter svetten ut!

Det finns en del riktigt svala ställen och vissa av dem är också trevliga att befinna sig i.... som i havet som just nu håller otroliga 27 grader! Man vill aldrig gå ur vattnet, man behöver ju inte heller. Annars går man upp för att man blivit kall... nu blir man litet svettig på väg upp och vill bara gå i igen. Vår favoritstrand är fortfarande ganska obefolkad fram till 16-17 då fransmännen kommer i stora sjok – men då går vi hem.
Bilen med AC på max är inte heller dumt och om man inte har ett mål med sitt bilande så kan man alltid bila till stora matbutiken – inget särskilt roligt ställe – men i alla fall svalt :) Där kan man alltid fördriva litet tid vid bok- och tidningshyllorna, vilket enormt utbud av populärvetenskapliga böcker och veckomagasin det finns i detta land! Men så är de ju 6 gånger fler innevånare jämfört med Sverige.
Just nu sitter jag i köket med golvfläkten på max – det är ganska skönt, litet bedrägligt dock eftersom så fort jag är utanför fläktens verkningsområde så blir det klibbigt på kroppen igen. Sitter och tänker på de veckor vi varit här nere, hur vi badat både i havet och floden med småtrollen....

Ungefär så här mycket syntes av det största lilltrollet ... eller kan det vara hans pappa?

Mellersta lilltrollet simmade och simmade och simmade... och sedan måste  han fylla på med juice och bulle - och bli litet torr och varm - och sedan i böljan igen!

Minsta lilltrollet gillar att gräva, fast i år har han varvat grävandet med att
guppa runt på vågorna iklädd sina simpuffar.

Tänker också på trevliga utflykter vi gjort, både till vinfestinalen i St Chinian och veckan innan tillsammans med S och E till vinmarknaden i Faugeres, som vi avslutade med en fantastisk picknick på en fantastisk rastplats! I ett annat inlägg kommer jag skriva om vilka vingårdar vi besökte.
Vi har firat 14 juli med sedvanlig drink hos borgmästaren och, hör och häpna, en man började sjunga och genast var det fler som kom ihåg  texten och sjöng med, inklusive undertecknad. Efteråt var det flera bybor som gick fram till den sjungande mannen och tackade honom för att han tagit ton.... så skönt att det fortfarande är meningen av man ska sjunga 
Vi har varit på svenskträff förlagd till Chez Amis - ett svenskägt B&B i vår lilla by. Eftersom det i vår lilla by bor 7 svenska familjer och 5 i grannbyn M, så var det roligt att få till en träff. Inte alls för att vi måste umgås med svenskar när vi är i Frankrike, utan för att det är trevligt att veta vilka som finns här. Kanske att vi tar hjälp av varandra i olika sammanhang, passar varandras hus, lånar cyklar, barnvagn eller en bil, passar en hund, sätter på värmen och hjälper till med allehanda ting (som till exempel att laga en kamera.. som du ser Magnus så fungerar min nu - tack!) Vilket redan görs mellan oss som redan känner varandra, men cirklarna kan absolut vidgas. 
Flera trevliga middagar har vi varit bjudna på - i lilla byn både på svenska och engelska och  i grannbyn hos andra skåningar i förskingringen. En och annan middag har vi själva fixat...
Denna fina terrasshörna finns hos S  och E - en par av vännerna i lilla byn.
                                        

Varje sommar gör kommunerna i närområdet en satsning med kulturella förtecken. Flera olika föreställningar ges under mer än en vecka och alla byar har sina olika evenemang.
 
Här finns olika sorters musikevenemang, teater och spektakel och till vår lilla by kom Boo CirkVost, en akrobatgrupp bland annat med en svensk tjej. För två kvällars föreställning byggdes det upp en "klätterställning" av många hundra bambupinnar  och i detta plockepinn framfördes nästan mitt i natten ett akrobatnummer under en timme - helt fantastiskt och ett underbart exempel på hur fransk kultur når ut till alla - även till vår lilla by på landet! Så här såg det ut när vi var där och tittade och här kan man se en liten del av själva framträdandet. 



2 kommentarer: