14 april 2013

Orientexpressen, I R L

I går morse gick många nordvästskåningar man ur huse för att få se en glimt av den klassiska Orientexpressen.

Aldrig någonsin har vi sett så många människor på stationen i vår lilla stad. Det var tur vi cyklade till stationen, för det syntes inte en enda  laglig parkeringsplats. De flesta var utrustade med sin kamera i högsta hugg, några hade till och med en fikakorg med sig. Kanske hade de startat tidigt och kört långt för denna unika upplevelse.



Venice Simplon-Orient-Express  har gjort en avvikelse från den fasta rutten London-Venedig och gjorde för första gången en resa från Venedig till Stockholm. Den tog fem dagar, varav de två första dagarna tillbringades i Venedig. För denna specialtur fick man betala 3500 euro, all-inclusive!




Vackert emblem, mycket välputsad mässing
Tågets 16 vagnar i mörkblått med välputsade mässingsdetaljer är renoverade original från 1920- och 1930-talet och de drogs av två svenska lok. De 130 passagerarna får sin frukost och sitt afternoon tea serverat  av den personliga (!) butlern den egna kupén och äter sin fyrarättersmiddag i någon av de tre restaurangvagnarna. 


Alla träväggar i vacker intarsia



Carrozza-letti, wagon-lit, sleeping-car, schlafwagen...

Golvytan i kupén är inte stor.

Tågpersonalen ställde glatt upp för fotografering!

Liksom flera passagerare, här några svenska journalister som åkte med tåget inom Sverige

En av passagerarna kommunicerade med oss via ett skriftligt meddelande: "Hello from New York"

Resterna efter frukosten  ... men var är butlern?
Le chef M Christian Bodiguel
Jag vågade mig på en fråga till den franske kocken (på franska!) om han trivdes med jobbet och fick till svar att han hade arbetat ombord i 28 år - så han trivdes uppenbarligen.                              

De tre restaurangerna är olika och har fått sina namn efter dekorationerna. 

Etoile du Nord

L'Oriental

Côte d'Azur

Av resebyråns hemsida framgår följande 

"stilen ombord på Orientexpressen är stilig och här kan du inte klä dig för fint. Männen förväntas bära kavaj och slips till middag och motsvarande fina klädesplagg för damerna".




Medan tåget susar vidare mot sydligare breddgrader tänker jag att... visst har det varit en liten dröm  att få resa med detta tåg, men jag tror att jag nöjer mig med att plocka fram Agatha Christies Mordet på Orientexpressen - tänk att läsa den och nu kunna se alla interiörer framför sig



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar