onsdag 24 april 2013

Fröer, övervintrare och nykomlingar


Nu har det gått exakt en månad sedan jag planterade mina chilifrön. Det blev inte de sorter jag drömde om i mitt tidigare inlägg Heta sydlänningar. Det var inte så enkelt att hitta dessa fröer, men tack för de webbutiker som visade sig ha roligare sorter än de jag hade läst om i bladet. Därför blev det också en något senare sådd än jag hade tänkt. Vi får se om det var för sent, men av 50 sådda frön av 9 olika sorter så har 40 grott på denna månad. I köksfönstret, rakt i solen och med elementet på... det blev upp emot 28-30 grader större delen av det ljusa dygnet. Tack till alla moln som höll sig borta under dessa veckor. 


Nu är de omplanterade i något större krukor. Vissa sorter grodde till 100% t ex Fish Pepper, Jamaican Bell och Chilhuacle Negro. Den som trilskast mest var Espelette och Caloro. Tiden får utvisa vilka som passar bäst i den miljön jag kan erbjuda.

Idag är det sommarväder utanför fönstret, fast litet blåsigt. Nu är våren på plats, dock senare än tidigare år... Vitsipporna finns i skogen, vårstjärnorna fyller rabatten på framsidan och rosmarinen blommar nästan lika fint som i Frankrike. 


Kurre, fortfarande med viss vinterpäls, plundrar fågelautomaterna. 

I uterummet har något dött men annat har överlevt med besked och blommar som om det var högsommar. Här en sorts Campanula som är översållad av blommor. 

Här finns också midsommarsillens bästa kompis, i avvaktan på förflyttning utomhus. 

Liksom några nykomlingar som får vänja sig vid klimatet i avvaktan på frostfria nätter.


Till överlevarna utomhus hör ängssyran som jag köpte i matbutiken i augusti och som fick komma i jorden i november, på vinst och förlust - men den har tydligen gillat den kalla vintern. 

Det finaste just nu är dock stjärnmagnolian som har hittat ut ur sina gråludna höljen.

2 kommentarer:

  1. Visst är det härligt när det gror. Roligt med de olika chili sorterna. Vi har sent omsider sått tomater, såg några små skott igår. Blir nog sen skörd iår.

    SvaraRadera
  2. Alltså knappast klar till dess vi kommer... ;) Men med ert klimat kommer de ju mogna långt inpå hösten.

    SvaraRadera