26 april 2013

Franskt hus med Franska Hus, del 6 - mer om en fransk hantverkare

Året därpå var det dags att göra gästrum, badrum och tvättstuga i markplanet. När vi köpte huset fanns där stampat jordgolv och ett mycket skruttigt välvt tak som hyste både spindlar "en masse" och fladdermöss i de flertaliga hålor som uppstått där murbruket inte längre fanns kvar.

Muraren kontaktades och denna gång tänkte vi ha litet bättre koll på honom. Han fick i uppdrag att klä tak och väggar med bruk samt att bygga ett förråd och lägga klinker på golvet. Ritningar gjordes och instruktioner till muraren skrevs. François på Franska Hus kontaktades för att därefter färdigställa badrum och tvättstuga med hjälp av rörmokare och elektriker.

Det var ett ganska stort jobb som muraren skulle göra och i halvtid for mannen i mitt liv ner för att inspektera murarens arbete. Jo, trots våra ritningar och alla våra instruktioner så var det mycket som fortfarande var ogjort, en del som var felaktigt eller alltför slarvigt gjort och något som bara inte blivit som vi tänkt oss...

... som till exempel förrådet (husets enda) vars mått var tydligt angivna på ritningen och som skulle bli stort nog för att rymma golfbagar, extrasängar, resväskor mm,  hade minskats till hälften av den tänkta ytan. Muraren berättade efteråt, att han tyckte förrådet var alldeles för stort och det vore bättre för oss med ett litet större gästrum!

... som tIll exempel att han inte hade tvättat klinkern helt ren efter fogningen, så att klinkerplattorna som hade svagt reliefmönster nu var flammigt gråa istället för vita.

... som till exempel att han hade använt vår helt nya dammsugare för att ta städa murbruksrester så första gången vi satte igång den så lät som ett tröskverk och brann upp.

... som till exempel att vi fick ringa till SAUR för att de skulle slamsuga vårt avlopp och det visade sig innehålla murbruks- och fogrester.

... som till exempel att vår tvättmaskin blev stulen när muraren hade ställt den utanför huset i avvaktan på att han skulle få golvet klart. 

Vi kan ju konstatera att vår murare inte var rätt man för det jobb han skulle göra, han tog egna beslut som ej förankrats av oss och han hade en slarvig inställning till hur jobbet skulle utföras. Tyvärr ställdes vi inför fait accompli och bestämde oss för att gilla läget. Allt annat i gästvåningen hade blivit så bra och det kändes inte roligt att börja riva och göra om. Muraren fick dock ersätta oss med en splinkans ny tvättmaskin istället för den som blev stulen. En något dyrköpt läxa var att man bara ska anlita hantverkare som har rekommendationer. Det räckte inte, som vi trodde, med att han som granne och bybo borde vara rädd om sitt rykte. Och idag fungerar förrådet - man samlar inte på sig en massa onödiga saker med ett mindre förråd (!) och golvet har trots allt blivit rätt ok.

Nu hade vi ju etablerat kontakt med Ewa och François på Franska HusVilken lyckträff med François, en hantverkare som vet vad han gör och som tar reda på vad kunden vill och som dessutom gör ett fantastiskt fint och noggrant jobb. Gästvåningens tvättstuga och badrum är mycket fint gjorda och det överskuggar missarna som muraren gjorde.

Under hösten flyttade muraren från byn ... tur var väl det. Ett år efter terrassläckan, se Franskt Hus del 5, när vi kom till huset på försommaren så hade putsen på den blöta köksväggen kollapsat och trillat in i köket, över den nya diskbänken, köksbänken och spisen. Kvar av väggen var dyngsura gråstenar ... men det är en senare historia.


4 kommentarer:

  1. Det gäller att hitta pålitliga hantverkare och sedan hålla fast vid dem. Vi är också supernöjda med det som François gjort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har pratat om ert köksgolv med François. Det verkar väldigt snyggt och vårt köksgolv kan vara vårt nästa projekt, 2014 kanske. I år får vi nöja oss med två tak och en skorsten.

      Radera
  2. Hu vilken hemsk men lärorik upplevelse. Det är svårt när man inte kan vara på plats och övervaka arbetet. Skönt att ni hittat en pålitlig hantverkare nu.

    SvaraRadera