12 februari 2013

Tutankhamun - graven och skatterna

I elfte timmen kom vi , jag, mannen H och sjuåriga barnbarnet J, så iväg till den unika utställningen om Tutankhamun. Utställningen har rest runt i världen och visat upp denna fantastiska historia om engelsmannen Howard Carter som ledde utgrävningarna i Konungarnas Dal och vad de hittade. Besökarna fick audioguidning och det fanns en särskild guide för barn (!) och tillsammans med flera filmer blev vi lotsade in i det gamla Egypten och de svunna civilisationernas makt och prakt.

Tutankhamuns mumie låg innerst i den minsta av tre olika stora guldsarkofager med lock format efter kroppen med ansikte och händer i relief. Den ena vackrare utformad än den andra, i guld med ädelstenar och emalj i vackra mönster och betydelser.  Dessa tre kistor fanns i sin tur, som ryska dockor, i tre stora fyrkantiga guldkammare, alla lika vackra i guld med hieroglyfer över alla ytor.   

Idag finns alla original kvar på museum i Kairo och kommer aldrig att kunna flyttas, men inför denna utställning har man gjort exakta kopior - som nu kan resa runt och visas upp. Här fick man också en mycket tydlig bild av hur det såg ut när arkeologerna fann grav- och skattkamrarna. Allt var uppbyggt precis som det såg ut när de tog sig igenom den ena igenmurade väggen efter den andra, de forcerade fyra väggar innan de var framme, vilket tog flera veckor. Sedan tog det ytterligare tre månader att tömma grav- och skattkamrarna och bära ut alla skatter (mer än 7000 föremål) för att forsla dem till Kairo för fortsatta undersökningar.

Förutom den otroliga prakt som var rent bländande - allt detta guld (!) så blir man otroligt imponerad av hantverkarnas och guldsmedernas skicklighet för drygt 3000 år sedan. Här kommer ett par bilder som visar något av allt det fantastiska vi upplevt.

en av guldkamrarna c:a 3,5 m lång




En av sarkofagerna



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar