måndag 11 februari 2013

Reseminnen 1 eller "Alla vägar bär till lilla huset i C"

Vi brukar oftast ta bilen när vi ska till vårt lilla hus i C. Ibland sätter vi bilen på tåget, ibland kör vi hela vägen. Men nästan alltid så väljer vi att bila någon sträcka genom Frankrike. Ibland väljer vi att utforska ett nytt område, ibland återvänder vi till något smultronställe.

Senaste resan valde vi att passera Loire, det var 21 år sedan vi senast var där. Nu skulle vi vara turister några dagar och besöka några slott och ett par vinområden.  Ett av slotten var Villandry vars slottsträdgård  var något av det mest imponerande jag har sett. Tack för tipset kära E. Köksträdgården gav en massa nya idéer till den egna trädgården och ögat fick lika mycket som magen skulle ha kunnat få - om man nu hade varit slottsherre och kunnat skörda alla läckerheterna. 

Här ett av de nio kökslanden, detta  med begonia, verbena, chili, selleri, svart rädisa, rödbladig mynta och någon sorts vitkål, allt omringat av prydliga buxbomshäckar. Folket man ser på bilden arbetade med att ansa och rensa....

Här svävar perovskaja som lila skyar över buxbom och annat formklippt grönt
Ett annat trevligt slott var Cheverny extra roligt för att det var så vackert inrett. Det ägs och bebos av den ursprungliga familjens ättlingar, som delar med sig av sin bostad till besökarna. Man får också tillträde till trädgård, köksträdgård och även hundgårdarna om man vill se de jakthundar som familjen föder upp. Allt görs, kan man ana, för att få möjlighet att hålla ett stort hus från 1600-talet på fötter.
Detta är en barnkammare, av alla leksakerna att döma kunde här ha bott ett barn på 6-8 år...

Man kan notera att många franska slott helt saknar inredning och om det finns möbler "från tiden" så är det sparsamt möblerat. Däremot ser man i de bebodda slotten många möbler och konstverk från tidigt 1800-tal eller senare. Kan detta vara ett resultat av den franska revolutionen eller har arvsreglerna genom åren splittrat de samlingar som borde funnits på slott även i Frankrike?

Vi körde längs Loire uppströms denna gång, målet var Sancerre och Pouilly-sur-Loire , två härliga vinområden med mycket goda viner på druvan Sauvignon Blanc. Byarna ligger vackert på mjuka kullar med vinodlingarna runt omkring. Som vanligt i Frankrike så var det lätt att hitta odlare och bara att knacka på för att få prova deras viner. Inte heller kostar det något i detta land, jämfört med Italien och Spanien, där man kan få betala en provningsavgift eller entré. Från Loire är det ett stenkast till motorvägen A77  och via Clermont-Ferrand tar man A75 som  förbinder Paris med Languedoc,. När denna relativt nya motorväg byggdes så skrevs historia. Över "la vallée du Tarn"  byggde man nämligen en bro vars typ nu är både högst och längst i världen med sin höjd på 343 och längd på 2,5 km. Jag har försökt ta ett bra foto men inget slår de häftiga vykort man kan köpa vid brofästet. Det finns flygbilder där man ser  vackra molnformationer under bron.

Längs motorvägen kan man också hitta en järnvägsbro, den är inte alls ny, men även den var märkvärdig och uppmärksammad när den byggdes. Visst kan man se att den är ritad av M Gustave Eiffel?

När man har passerat Millau - ja då känns det som om jag redan är hemma och så bar även denna väg hem.....
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar