05 augusti 2021

Hemester del 1

Hemester - ett nytt ord i svenska språket. I och för sig trevligt, Sverige har massor att erbjuda och här finns plats för många. Men mest plats finns ute i obebyggda trakter. På turistorter, hotell, matställen och campingplatser är det fullsmockat!

Vi var en vecka i Härjedalen. Där finns fler renar än människor - i alla fall där vi bor (17 km till närmaste ort). Men i Funäsdalen och Ramundberget - där är det folkträngsel och för det mesta inte alls några 1-2 meter i avstånd. Massor av bilar och cyklar och i en by som egentligen inte är byggd för denna anhopning, det märks. På apoteket måste man faktiskt köa utanför, bara 1-2 kunder får vara inne samtidigt.

På väg till och från Härjedalen är det glest. Fantastisk väg, trots mycket skog som undertecknad kan tycka blir enahanda. Periodvis är vi ensamma på vägen. Övernattning på Sahlströmsgården i Torsby, Värmland. Helt underbart ställe med god mat som serveras utomhus eftersom vädret är på sitt bästa humör. Fullt av folk men glest placerade. Badbrygga och stora fina ytor utomhus!

På vägen hem bestämmer vi, med kort varsel, att vi ska åka en liten omväg runt Siljan och bo i Mora. Vi fick sista lediga hotellrummet i Mora, dyrt och bara ganska bra. Men restaurangen är desto bättre, otroligt goda rätter! Även de serverar maten utomhus - av samma anledning som på vägen norrut. 

Vi gillar ju inte bara naturupplevelser så vi bokar in oss på Zornmuseet. Det finns åtta platser varje halvtimme vilket känns helt ok. Dessförinnan  tar vi en sväng nere vid Siljans strand, funderar på en turistbåtsrunda, går en bit på Vasaloppets sista sträcka och njuter av att slippa göra det på skidor, kollar in Moraknivens historia liksom turistshoppens utbud. 



Eftersom Nationalmuseum nu har en Zornutställning så har de och Zornmuseet bytt några tavlor med varandra. Så vi fick också se några franska impressionister - det är aldrig fel! Men akvareller av Zorn slår det mesta!

         

    


Nästa anhalt blir Sunne, Värmland!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar