11 augusti 2021

Hemester del 2

Sverigeresan fortsätter. Från Mora rundar vi först Siljan innan vi styr sydvästut mot Sunne. Flera av de namnkunniga orterna går rätt spårlöst förbi, men Tällberg ser ut som inkarnationen av allt som Dalarna står för. Rödtimrade hus, majstänger, gärdsgårdar och utsikt över sjön. Vi var här på ett bröllop för 25 år sedan och inser att inget har förändrats!

Sedan skog och åter skog, men ganska vacker skog och i princip inga andra bilar. Vi lyssnar på nedladdade sommarprogram och betar av både Anna Kinberg Batra och Amelia Adamo. Två starka och duktiga kvinnor, var och en på sitt område.

Väl i Sunne checkar vi in på det som tidigare hette Länsmansgården. Här skrev Selma Gösta Berlings saga. Den första person vi träffar är en dotter till en av mina första arbetskamrater som vi fortfarande umgås med - världen är liten! Fryken bjuder på bad, men bryggan är granne med kossorna så vi avstår. Men vackert är det! Så även den herrgårdsliknande inredningen i matsalen. Trevligt ställe och god mat. Men hovmästaren får allt träna på sitt franska uttal när han ska presentera middagens viner!


Har man ingen plats för bokhyllor så varför kan inte bardisken erbjuda lektyr till gästerna...
Ner till nästa sjö! 
Inser att vi på denna resa har bott vid Sirsjön, Rogensjöarna, Siljan, Fryken och nu Vänern! Precis så är det, vi gillar vatten! 
Vi gör en paus i Kristinehamn, mest för att tanka. Far förbi en skylt som visar vägen till en Picassostaty - vi har inte jättebråttom utan vi följer skylten. Vi hamnar längre och längre ut i Vänern på den halvö som heter Hjälmarsnäs. Vilket litet paradis, sommarstugor varvas med villor, badplatser, småbåtshamnar och slutligen syns statyn som föreställer Picassos fru. Den är resultatet av ett samarbete mellan en norsk skulptör och Bengt Olson, som båda lärde känna Picasso i Paris. 
En ganska udda företeelse och roligt att ha sett. En kunskap som skulle kunna vara med i "På Spåret".
Sista etappmålet på vår resa är Victoriahuset. Det är Naturum Vänerskärgården som också innehåller hotell och restaurang Hvita Hjorten. Huset ligger granne med Läckö Slott och allt tillhör stiftelsen Läckö Slott. Vi har varit här förut och kommer åka hit igen! Alla grönsaker m.m kommer från slottets ekologiska köksträdgård som sköts av Simon Irving, menyn är liten men naggande god och man får provsmaka  några olika viner så man får något man själv gillar! Personalen är fantastisk! Morgonbad eller kvällsdito från bryggan - utan kor och med sandbotten! 

Fotot hämtat på Hvita Hjortens facebooksida. Trähuset längst ner på fotot är Victoriahuset.
                                                                                                              









2 kommentarer:

  1. Det måste ha varit en trevlig tur. Låter som en skön hemester. Intressant och fint med Picassostatyn. Tycker det låter underbart att ingenting förändrats runt Siljan och att trakterna ser ut som förr. Man skall kanske vara tacksam för det.

    SvaraRadera