17 augusti 2021

I vikingarnas värld

Vi har gjort en tidsresa, i alla fall för några timmar. Barnbarnet som fyllde 11 i mars fick förra året en utflykt i födelsedagspresent. Våra skånska barnbarn brukar få välja att göra en utflykt över dagen bara med oss, farmor och farfar, utan sina syskon och föräldrar. Det är kul för oss att få rå om ett barn i taget och dessutom roligt att se nya ställen. Vi föreslår olika tänkbara utflyktsmål, denna gång var det  Zoo i Köpenhamn, olika akvarier i Danmark, en hajk på åsen eller en tripp till Fotevikens Vikingaby. Han valde vikingarna - inte visste vi då att det skulle gå mer än ett år innan vi kunde realisera födelsedagspresenten. 

Nåväl, vi far ner mot Skanör-Falsterbo men strax innan, vid Höllviken blir det en böj på landet och i den långa smala viken strax norr om gjorde man på 1980-talet fina fynd av vikingaskepp. Det var marinarkeologer som hittade ett 40-tal skepp och 10 år senare fick de tillgång till mark vid Foteviken. Här byggde man en vikingaby för att levande göra vår historia, slaget vid Foteviken och samtidigt forska mer inom arkeologin.

bilden är lånad från Fotevikens Museums hemsida
Foteviken är ett cirka 300 meter lång vik i nord-sydlig riktning. Här i vattnet finns rester av Foteviksspärren, som består av tusentals stenar, ingen sten större än att en man kunde bära den. Här finns också rester av nedkörda träpålar samt rester av fyra vikingaskepp, allt från Harald Blåtands tid, 980-talet, vilket konstaterats genom årsringsanalys av stolparna. Spärren har i mitten en fri inseglingsränna, förmodligen endast känd av de som bodde där. 
Försvarstornet, här förvarades stadens vapen och skattkista och härifrån har man utsikt både över hav och över land. Viktigt för att dels kunna försvara sig och dels ta in skatter och tullar av köpmän och andra som kom till staden.
Här är fiskaregården, litet hus men med allt som behövs - inklusive en båt utanför dörren.


Pilegården, här torkas och bereds lin och här färgar man textilier.
Lagmansgården, två rum inredda med väggfasta bänkar och riktig säng med gavel. På väggen en bonad som likt Bayeuxtapeten beskriver ett krig, denna visar slaget vid Foteviken år 1134.
Tinghöll - hör till lagmansgården och är den stora gilleshallen. På väggarna hänger sköldar och för att komma till loftet finns en stolpstege.


I bagaregården, granne med kokhuset, eftersom man samlade öppna eldar i utkanten av byn. Här får vi smaka på bröd "från tiden". Bakat på plats och det var likt mjukt tunnbröd.


Åter till nutiden! Barnbarnet provar på en stupstock. Han höll med om att positionen kändes väldigt utsatt.

  
På vår rundvandring stötte vi på några från byalaget. Denna man från Syrien vill gärna visa upp sin vackra klädsel med tillhörande vargskinn och dolk bak på ryggen. Byalaget har sina kolonilotter i utkanten av vikingastaden och när man kommer dit så försöker man leva som en viking.
Enligt reglerna så ska man vara klädd i tidsenlig vikingaklädsel, man ska inte ha solglasögon, moderna smycken eller klockor, man ska vara utan smink, man får inte ha färgglada skor eller gymnastikskor, inte bära plastpåsar eller läskburkar, inte använda mobiltelefonen och inte röka. Allt för att vi som besökare ska få en känsla av att vara förflyttade bakåt i tiden.
Det är säkert inte lätt för dagens barn, men säkert roligt att prova på och lärorikt att återgå till sina rötter. Man kan ju närsomhelst återvända till nuet!
            

2 kommentarer:

  1. Vilka trevliga födelsedagspresenter. Hade gärna varit med på utflykten till Vikingabyn. Alltid lika fascinerande att känna historiens vingslag och försöka tänka sig i hur man levde i andra tider. Har faktiskt aldrig hört talas om Foteviken ens.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi visste knappt om det heller, hittade det på googling på "att göra med barn i Skåne". Ha det bra!

      Radera