31 juli 2021

Härliga Härjedalen

Mitt i värsta värmeböljan far vi norrut. I packningen finns vandrarkängor, fiskegrejer och sportkläder. Det är länge sedan vi vandrade i svenska fjällen. Vi har vandrat i Pyrenéerna flera gånger de senaste åren och även i Skåne men det var länge sedan vi var på mer nordliga breddgrader. Vår andelshus ska äntligen få besök av ägarna, inte bara de tyskar eller danskar som annars brukar hyra vår vecka. 

Vi hyr även grannhuset till en av sönerna med familj. De bilar från Stockholm och vi ska äntligen få träffa våra två yngsta barnbarn en något längre period!

Huset är ritat av Ralph Erskine, för säkert 35 år sedan. Det är rustikt timrat, ändamålsenligt inrett, ligger lågt i blåbärsriset med en veranda med utsikt över sjön. Fint och fjällvackert! 

Solen lyser på oss varje dag, men vind och temperatur gör att vi väljer bort bad i sjön, kanotpaddling och fiske. Hård vind och10 grader gör att man vill vara litet påpälsad och röra på sig. Så det gör vi! Vandringsleder finns det gott om. Liksom renar - det finns fler renar än människor och på vår grusväg till närmaste ort ser vi dagligen några hundra renar på vägen. De är väldigt orädda för bilar och de ser ut som om de tycker att vi inkräktar på deras område. Vilket vi kanske gör....

   

Dagarna går fort, vi avslutar med att köra över Flatruet, Sveriges högst belägna landsväg. Här blåser det så kraftigt att man inte kan stå rak när man lämnar bilen. Men vackert är det med de jämtländska fjällen med snö på norröver och de härjedalska söder om oss.

Stockholmarna har återvänt för att fortsätta sin semester i skärgården och mannen i mitt liv och jag åker mot Dalarna och litet kultur. Mer om det senare.






    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar