22 juni 2021

Det finns mattor och så finns det mattor...

En av alla saker vi skulle göra i Stockholm, när vi var vaccinerade, var att lämna in en orientalisk matta för renovering. Eller, ja lagning är kanske ett bättre ord. Både mannen i mitt liv och undertecknad har vuxit upp med dessa orientaliska mattor på golven himmavid (obs - skånska!)

Svärfar hade av och till olika uppdrag i Iran, fast på den tiden (60-talet) hette landet Persien. Det är tyvärr oklart vilka mattor som kom hem tillsammans med svärfar och vilka som inhandlades i Sverige och idag finns ingen att fråga. Men det som är helt klart är att dessa mattor är otroligt slitstarka.

Det kanske ni inte tycker stämmer när jag skriver att vi ska lämna in en matta för lagning.... men denna ganska stora Lillian har legat i ett källarförråd (inte vårt...) i flera år och verkligen inte tagit blivit omhändertagen. Mattan kommer få en ny kant runt om, ungefär som om man syr en langettsöm, den blir lagad i några hörn och den blir tvättad!

När vi lämnade in mattan så frågade jag kvinnan hur man lär sig detta hantverk och hon svarade "det började med att jag arbetade i en mattaffär". Jag gissar att det alltid fanns några äldre, förmodligen män (!) som kunde hantverket och som lärde upp henne.

För en färg- och garnfreak som undertecknad så var hela ateljén som en dröm, en veritabel skattkista!

När vi kom satt en kille på golvet som en skräddare och fikade, men snart visade det sig att han samtidigt lagde en matta för hand ungefär som om han vävde fast med nål och tråd. Mycket imponerade! 

Den nygamla mattan kommer att vara klar om ungefär tre veckor. Nu har vi en klocka i Vadstena att hämta i augusti (läs mer här) och en matta i Johanneshov att hämta under sommaren. Jag som tycker att Skåne har allt att erbjuda sina innevånare. Fast tydligen inte dessa specialisttjänster....


2 kommentarer:

  1. Den kommer att bli som ny tror jag. Vi lät också tvätta några av våra och man kände knappt igen dem efteråt. Ser i heminredningsmagasin od i kändishem att man kallar mattorna semiantika om de inte är riktigt antika och att det är trendigt att de lite trasiga i kanterna!!!
    Förstår att de egenimporterade mattorna från Persien måste vara ganska unika.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo ibland blir man litet dumsnål med vissa kostnader men jag tror detta blir bra. OK, rispiga i kanten är inne, ja det var det med trasiga jeans också... Det var inte så många svärfar tog hem och på den tiden var hans barn för små för att bry sig och idag finns ingen att fråga.

      Radera