05 oktober 2019

Två väldigt olika B&B

När man som vi ligger på vägarna genom Europa så blir det många mil och många hotellnätter varje år. Då får man krav på hur man vill bo men också på personalen och omgivningarna. Här tar jag mig friheten att jämföra två franska bed & breakfast som vi har bott på relativt nyligen. De har vissa likheter, ligger i var sin turistort, kostar ungefär lika mycket per natt, drivs av ickefransmän - och ändå är de så himla olika...

Det kan vara bra att veta att här i Frankrike så får man bara kalla sin verksamhet bed & breakfast (chambre d'hôtes) om man har max 5 rum och 1 lägenhet (un gite). Har man fler rum klassas det som hotell och det medför fler regler, strängare föreskrifter och även utbildning för ägarna. Står det dessutom table d'hôtes så erbjuder man en måltid i sitt hem, oftast på kvällen, alla gästerna äter oftast runt samma bord eller i alla fall samtidigt och ofta tillsammans med ägarna. Fransmännen verkar föredra att bo på b&b istället för på hotell. Det blir ju mer personligt och mer socialt, men knappast billigare vilket man kanske kan tro.

De bed & breakfast som vi besökte ligger bägge i en turistort och många som kommer hit är här kanske bara en gång. Men även till turistiska platser återvänder man, ja även vi! Det viktigaste för en verksamhet som är kundbaserad är ju att behålla sin kund. Det är mycket billigare att behålla en nöjd befintlig kund än att skaffa en ny. Visst måste det vara mycket trevligare när man driver en verksamhet att ha nöjda kunder, oavsett om de har tänkt komma tillbaka eller inte. Många bokningssighter har ju utrymme för tidigare kunders åsikter. Alltså anstränger man sig för att få en nöjd kund, särskilt när det är ens egen verksamhet. Det är kanske därför b&b är så himla populära?

Detta vackra hus drivs av ett engelsk par sedan 15 år tillbaka. Det är förtjusande inrett, allt känns noga utvalt och man har tänkt till vid renoveringen. Det finns ett litet kök för kunderna och där är det bara att hämta sitt glas med vin eller kopp med kaffe. Nötter till vinet och en riktigt kaka till kaffet finns också. Det jag har fått lära mig om kundservice är att detta i sig inte kostar så himla mycket pengar men det ger kolossalt fin goodwill.

 Vårt sovrum har fransk balkong med utsikt, det är stort med soffa och fåtöljer, stuck i taket och stora sköna sängar. Tyger och tapeter är matchande och lika smakfullt som resten av huset.
 

Hela huset andas god smak och vackra saker. Jag faller direkt för tapeten i hallen liksom de vackert slipade glasdörrarna i entrén.


Frukostmatsalen går i samma stil som resten av huset. Buffébordet ser inte stort ut men de tjänstvilliga ägarna fyller hela tiden på så inget hinner bli tråkigt. Hemlagade scrambled eggs levereras med toast vid bordet liksom den färskpressade juicen.

Nästa b&b ligger i i en liten bergsby dvs byn ligger verkligen på toppen av berget. Det krävs tillstånd att få köra upp i byn och sedan gäller det att hitta en parkering. Allt är antingen brant uppför eller brant nerför och dessutom enkelriktat. Detta får till följd att man kan tvingas att köra runt hela byn och ner på slätten och börja om från början - om man nu missar ett avtagsväg. Detta slipper vi eftersom ägaren har skickat både en karta och en mycket detaljerad körväg. Vilket behövdes....
Huset ligger nästan högst upp i byn och erbjuder en fantastisk utsikt från alla rum. Vårt rum visar sig vara en lägenhet, stort sovrum, ännu större vardagsrum, stort badrum med tvättmaskin, ett fullt topputrustat kök med matplats och en egen terrass med bord och stolar med dörr ut från köket. Ganska onödigt för oss som bara ska bo en natt, men rätt kul att se hur en gites kan vara utrustad. Här kan man ledigt bo en vecka.

Sovrummet är smakfullt inrett men de andra rummen är rätt överdekorerade och färgglada. Man undrar hur det går att hålla rent med så många pyntsaker, kuddar, blommor, tavlor mm.


Frukostmatsalen är rakt under vår våning, dock inte i en källare som vi först trodde. Eftersom vi bor nästan på toppen och det mesta är under oss - så är det fin utsikt även där!
Vi vikingar brukar ju äta frukost utomhus när det är 20 grader och en morgon som denna, men ägaren (från sydostasien) tycker inte det är en bra idé. Vi förstår varför när vi ser vad han dukar fram, massor av skålar och burkar och fat med massor av olika bröd, pålägg och marmelader, yogurth, juicer m.m. Så jag nöjer mig med att fotografera den fina frukostplatsen.... 

1 kommentar:

  1. Jättetrevligt inlägg. Hade stor behållning av det. Så trevliga ställen!

    SvaraRadera