13 oktober 2019

Vin, vin och åter vin

När man som vi bor periodvis i ett vinområde och när man emellanåt får besök av vänner - så blir det rätt naturligt att man passar på att besöka några vingårdar. Som ett litet plus för oss som är extra intresserade så finns det numera även en Munskänksavdelning i Languedoc och de har en provning under tiden vi är här. Men vi tar det från början....

I den lilla byn Ceps finns en vingård som heter Le Vieux Chais. Den drivs numera av två systrar som tog över föräldrarnas vinodling, trots att de hade både andra utbildningar och andra jobb. Vi har hört talas om dessa tjejer som ganska ofta leder vandringar genom sin vingård och samtidigt inte bara pratar om vin utan också om vilda blommor mm. Så här års är de också ute på fälten och sliter med att skörda och samtidigt  kunna hålla sin provningslokal öppen för intresserade. Vilket vi är väldigt tacksamma över!
Byn klänger på bergssluttningen.
Nästa provningstillfälle sker hos Château de Perdiguier. Det är en riktigt vinslott" De inte bara odlar vin utan det är också ett riktigt slott. Deras anställde guide är verkligen på rätt ställe, han är entusiastisk och engagerande och det är inte så vanligt bland de som är anställda. De egenskaperna hittar oftast hos de som äger och driver vingården. Det är inte bara för guidens skull som vi återvänder hit en gång om året (!) vinerna är riktigt goda och dessutom prisvärda.


En annan dag åker vi tillsammans med några svenska vänner till vinområdet La Clape, en kulle mellan Narbonne och havet. Här finns flera olika vinodlare men den största och mest välkända vingården heter l'Hospitalet. Den ägs och drivs av Gerard Bertrand sedan 2002 då han skaffade denna fantastiska gård och byggde upp ett ställe där kultur, vin och mat möts i många olika och bra kombinationer. Restaurang med gott rykte, tjusigt hotell, vinprovarlokaler utöver det vanliga inklusive många hundra (kanske tusen) ekfat i långa rader i specialbyggd lokal. Gårdens motto på latin är "sine vino vana hospitalitas" vilket fritt översätts till "utan vin är gästfrihet förgäves"
Läs gärna mer här - en intervju med Gerard B i SvD från 2014 då vin från l'Hospitalet serverades på Nobelfesten.
Flaskorna på väggen visar en del av storheten... Den minsta är en magnumbutelj och den största en Balthasar som rymmer 12 liter vin. Korken är säkert 5 cm i diameter, undrar hur den korvskruven ska vara beskaffad för att klara av att öppna flaskan. Detta är inte bara skyltmaterial som man kanske kan tro. Alla flaskorna var prissatta, jag tror att den största kostade 12000 svenska kronor!
Det är roligt med skillnader. En liten bit från l'Hospitalet ligger Château d'Anglès. Här i området har det gjorts vin sedan romartiden. Familjen Fabre har drivit detta i mer än 100 år. Eric Fabre som idag driver gården var fram till 2000 teknisk chef på Château Lafitte Rothschild i Bordeaux. Hans yngste son är med i familjeföretaget sedan några år tillbaka. Med sig i bagaget har han olika spetskompetenser och gedigna utbildningar bestående av vinskola, handelsskola och erfarenhet av vinförsäljning i fyra olika världsdelar. Detta krävs för att man ska kunna bibehålla företaget inom familjen och framöver producera nästa generation av viner. Här provar vi deras tre klassiska viner, ett vitt, ett rött och ett rosé. Jag gillar ju den lilla skalan bättre och blir imponerad av dessa oberoende vinbönder som lever med och för sina druvor. Som kanske tar hjälp under själva skörden men som under resten av året klarar sin tillverkning och försäljning. Dessutom måste de förnya sina odlingar och bevara alltihopa till kommande generationer.
Sista vinupplevelsen var med Munskänkarna i Languedoc. Eftersom "årets vinby" är Barbaresco så har man valt att göra en provning på viner ifrån detta italienska område. Det är inte helt enkelt att hitta andra viner än franska i Frankrike, men den ansvarige för provningen har inhandlat viner både i Sverige och i Italien. Vi håller till i en fransk restaurang som vågar sig på att laga en italiensk meny... Det är en trevlig provning och goda viner och man kan konstatera om igen att italienska viner gör sig bäst tillsammans med mat.

Ja, vi bor ju i en liten vinby i Languedoc och emellanåt ser vi skyltar som denna. Intresserad någon?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar