22 augusti 2019

Sveriges vackraste slott!

Innan vi far söderöver till lilla huset i C gör vi en liten Sverigetur med svensk historia som ledord. Vi börjar i Arns närhet med att besöka Läckö slott.

Läcko byggdes ursprungligen som en biskopsborg i slutet av 1200-talet. Här bodde biskopar fram till 1527 då Gustav Vasa klippte banden med kyrkan i Rom och biskopen fick flytta ut. Under nästan 90 år bodde här sedan Bielkar, Gripar och Sturar och 1615 flyttade de la Gardies in. Det är de som har gett slottet sitt nuvarande utseende. Från 1700-talet och fram till våra dagar bor här flera olika adelssläkter och först 1990 övergår slottet i statens ägo.
År 2001 valdes Läckö till Sveriges vackraste slott
Kalkmålning i ett trapphus
Denna målning döljer en lönndörr
Här finns över 200 rum och en del av dekorationen i rummen är bevarad. I riddarsalen, kungskammaren, furstinnans sängkammare och i Trojanska salen finns vägg- och takmålningar kvar. På senare tid har man börjat återföra inventarier som sålts på auktion eller bara flyttats till andra slott.         
Detalj från en takmålning

Slottskyrkan
Golven är fantastiska. Detta i en sorts fiskbensmönster har nog bara några hundra år på nacken men titta på ....
...detta foto! Det min fot står på, det gulröda golvet är ju lagt för att skydda originalgolvet. Tittar man noga så ser man det gamla, rätt gistna, golvet längs med väggarna!
  
Här en mangel från 1600-talet. Man åt på vita dukar och hade vita damastservetter. Kalasen var stora, gästerna många, rätterna otaliga och bordsskicket säkert inte som i våra dagar.
Så att vara ansvarig för den delen av hushållet måste ha krävt sin kvinna! Fast det var ju ett rent jobb och det var säkert en behaglig inomhustemperatur där hon arbetade.
    
I skattkammaren finns det guld och silver så man blir bländad. 
Dessa vaser från Delft var ämnade för tulpaner, 1600-talets skrytblomma! Då kunde en enda tulpanlök kosta lika mycket som en tredjedels årslön. I mitten av 1600-talet spekulerades i handel med tulpanlökar och det uppstod en bubbla, tulpanmanien, som liksom alla andra bubblor sprack. Det anses vara världens första spekulationsbubbla. Men även därefter ansågs tulpanlökar betinga ett stort värde och man man ju bara föreställa sig hur förmöget det kunde verka att ha flera tulpanvaser som dessa....
Läckö är känt för sin slottsträdgård. Mer om den kommer senare...  Den ligger i de två vänstra nedsänkningarna på denna modell.

Tre minuter från slottet ligger denna vackra och moderna träbyggnad. Det är  ett Naturum och heter Vänerskärgården - Viktoriahuset. Här finns ett litet hotell och den mest fantastiska restaurang man kan tänka sig. Allt grönt som serveras kommer från slottsträdgården och resten av maten är också från lokala leverantörer. En eloge till krögarna som fick oss totalt begeistrade!


 Svensk augustinatt - vacker, trolsk och mystisk....


6 kommentarer:

  1. Tack för en innehållsrik och trevlig guidning genom Läckö slott. Det är verkligen vackert. Intressant med alla interiörer du fångat på bild. Tulpanvaserna är ståtliga.

    SvaraRadera
  2. Verkligen ett vackert slott. Jag är ju slottoman och bara älskar detta inlägg.Tack för fina bilder.

    SvaraRadera
  3. Där har jag varit många gånger. Inte längre än den dryg timma från där ag bodde i Sverige. Kul att återse!
    Tulpanmanin har jag läst mycket om, vilken idé och vilket slut!
    Lycklig resa!

    SvaraRadera