31 augusti 2018

Staden vid vattnet

Några få dagar hos sonen och hans familj. Kameran fylls av foton på barnbarnen men också bevis på att vi ofta är nära saltsjön.
Inför en tur i stadens centrum tog vi alltså inte bussen utan båten. Skärgårdsbåtarna stannar på flera hållplatser längs Stockholms inlopp med slutstation antingen vid Skeppsbron eller Nybroviken. Vi, som bara har 2 km till en av dessa hållplatser - där det dessutom alltid finns parkeringsplatser, föredrar detta sätt att ta sig in till staden. Salongen inomhus är i mässing, trä och röda soffor vilket ger en klassisk skärgårdsbåtskänsla. Ombord finns alla typer av resenärer, allt från de japanska turisterna till damgänget från Norrland som varit på Spa och nu ska hem igen. Där finns den pappalediga killen med det otåliga barnet som han bär i sele på magen samtidigt som han försöker prata med jobbet i sin telefon och där finns den åldriga väderbitna damen, som med sina vind- och regntåliga kläder ger oss känslan av att hon är bofast i yttersta havsbandet men nu ska ett ärende i storstaden. Inget hindrar oss från att spåna om vilka vi möter... 
På vägen möts vi av en ovanlig syn. Ett ganska litet segelfartyg, med alla segel hissade. Tyvärr kan vi inte se vad hon heter eller varifrån hon kommer. Men visst är detta en mycket trevligare syn än de mastodontartade containerliknande Finlandsbåtarna som man oftast ser i dessa vatten?
Väl framme vid Skeppsbron blir vi än mer överraskade! Här ligger Georg Stage, ett danskt skolfartyg. Det är världens äldsta civila segelfartyg. Det byggdes av skeppsredaren Fredrik Stage för att utbilda fler sjömän till handelsflottan. Idag seglar man runt i Europa och man tar emot 50 ungdomar som får lära sig sjövett och kamratskap.




Här lagar man de tåg som man står på när man ska hissa seglen. Man får inte vara höjdrädd, fast såklart har de sele om olyckan skulle vara framme berättar en av matroserna som står vid landgången och har vakten. Han har också koll på vilka som tjänstgör och var de olika befälen är någonstans. Till sin hjälp har han denna vackra träpjäs som ligger på ett bord bredvid landgången. Fartyget skulle ha öppet hus två timmar på eftermiddagen men då kunde vi inte vara med. 
Är det någon av er läsare som vet vad denna manuella och vackra närvarolista kallas?

1 kommentar:

  1. Har ingen aning om vad närvarolistan kallas. Men jag har för mig att ett ryskt segelfartyg är världens största som precis som det danska utbildar matroser. Såg det ryska i Göteborg och det var så stort att det inte kunde segla in under Älvsborgsbron utan låg för ankar precis innan. Tycker att dessa segelfartyg är så vackra.

    SvaraRadera