20 augusti 2018

Rive Gauche i augusti

(inlägget är flyttat hit från resebloggen)
Att åka till en storstad mitt i värsta semesterperioden verkar kanske inte så genomtänkt. Men av olika anledningar gjorde vi det för några år sedan. Vi hade ett speciellt ärende och ibland kan man inte bestämma själv. 
Vi har varit i Paris många gånger under 30 år och alltid bott någonstans på Rive Droite. Så denna gång skulle vi minsann bo och turista mest på Rive Gauche. Jag har en förutfattad mening att här bor studenterna, bohemerna, de intellektuella och konstnärerna. Men jag tror faktiskt att denna del av Paris representerar en mer öppen och tolerant levnadsstil där man företrädesvis diskuterar politik, vetenskap och kultur. Om Eiffeltornet är kännetecken för Paris i allmänhet och kyrkan Sacré-Coeur  är landmärket för Rive Droite - så är Tour Montparnasse  landmärket för Rive Gauche.

När det är semestertiden så är ju en hel del av Paris stängt, så även ett och annat hotell. Men utbudet är ju enormt så det var inte alls svårt att hitta ett trevligt hotell i vår smak. Av någon outgrundlig anledning fastnade vi för Hotell de Suède, Saint Germain..... Ett ganska knasigt namn för oss som svenskar, varför heter det så? Finns det någon svensk koppling, vi kommer väl inte få limpsmörgåsar till frukost?

Nej, vi behöver inte vara oroliga. Vi lyckas faktiskt inte få fram om det finns någon koppling till Sverige, personalen vet inte, men det vackra blågula frukostporslinet ser ut som om det kommer från ambassaden. Vilket det säkert inte gör.... Men visst ser den krönta vapenskölden ganska svensk ut?
Här finns vackra salonger som ger känslan av att vara hemma hos någon.
Detta är hotellets innergård. Här äter vi frukost och vår rum har egen ingång till vänster.
Tre dagar i Paris - vad gör man? Ja vi gör som vi brukar, vi promenerar. Vi börjar med ett för oss helt nytt ställe, men i princip granne med hotellet - allt i 7:e arr. Vi går till Musée Rodin. En vacker park, såklart full med statyer och ett vackert hus fullt med statyer. Vi hyr en audioguide - helt perfekt eftersom man kan stanna hur länge man vill framför varje konstverk. 




August Rodin, 1840-1917, var inte helt accepterad av sin samtid, som många andra stora konstnärer... Vill du läsa mer om August - klicka här.


Jag blir djupt imponerad! Visst - en av världens mest berömda skulptörer, men att jag blir så berörd överraskar mig. 
Samma sak hände mig faktiskt i Rom på Galleria Borghese. Det är också ett skulpturmuseum -  men med helt andra typer av skulpturer och flera hundra år äldre. Kanske är jag fascinerad av att det hårda kalla materialet                                                                kan ge en sådan levande känsla.

Fortfarande i 7:e promenerar vi vidare till det museum vi ALLTID besöker när vi är i Paris och det är Musée d'Orsay. På vägen passerar vi Invaliddomen - här med nytt guldtak. Förebild till den vackra kupolen är Peterskyrkan i Rom. Detta tak känns väldigt guldigt, avgaser och tidens tand kanske mattar ner det superblanka ...
Mellan Pont Alma och Musée d'Orsay finns ett nytt promenadstråk. Här finns flytande trädgårdar placerade på pråmar, här finns lekplatser, utställningar, idrottsplatser och caféer. Området kallas Promenad de Berges de la Seine.
Under juli och augusti så har man stängt av gatorna vid Seine, mitt för Ile de la Cité, och här skapat Paris Plages. Här kan man göra allt som på en plage vid havet. Man kan till och med bada i en pråmpool som ligger förtöjd vid kajkanten. 
Musée d'Orsay, en gammal järnvägsstation ombyggd till ett otroligt konstmuseum. Här finns ett helt våningsplan med verk av alla kända impressionister och det är den största samlingen i världen med konstnärer som Monet, Manet, Degas, Renoir, Cèzanne, Sisley, Gaugin,, van Gogh och många flera. Så ni förstår att hit kan man komma flera gånger, låta sig bedåras och få nya upplevelser varje gång. Klockan inne i det gamla "stationshuset" är minst lika fin som den på utsidan. 
Ingenting i Paris är så enkelt som att hitta någonstans att äta lunch. Vår favoritmat är antingen en baguette med skinka och ost eller en getostsallad och ett glas vin till detta. Vi spar oss till middagen som vi lägger både mer tid och mer pengar på. Men lunchen ska gå fort så vi hinner uppleva mer... Här är ett trevlig ställe nära universitetet Sorbonne. 
Den gröna lungan på Rive Gauche är såklart Jardin du Luxembourg. En park på 25 hektar med planteringar, dammar, terrasser, statyer av franska drottningar genom åren, kaféer, lekplatser, tennis- och boulebanor, scen för musikframföranden och numera också en biodlarskola. Dessutom finns här mängder av stolar. Alla till besökares förfogande - man tar en stol och sätter sig någonstans. Här är det tillåtet att beträda gräsmattorna! Man tittar på folklivet eller fikar eller försjunker ner i en bok - eller allt på en gång. Det är ganska vanligt att det visas fotoutställningar på utsidan av parkens höga järnstaket.
Jardin du Luxembourg på kartan över Paris



Här i dammen kan man hyra segelbåtar, roar faktiskt både barn och vuxna!


Efter en lång dag med fina promenader så har vi betat av några av sevärdheterna på Rive Gauche. Här finns ju oändligt mycket mer. I morgon ska vi leta reda på moskén och snurra runt litet mer i Quartier Latin och kanske också besöka Panthéon.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar