17 oktober 2017

Vår franska höst

Dagarna här nere är omväxlande. Några är rofyllda och med absolut ingenting inskrivet i kalendern. De är dock inte så många...  Andra är totalt inbokade från morgon till kväll. Det är allt från trevliga luncher och middagar, stadsvandring, museibesök, besök hos någon vinbonde, konsert eller petanque... Ja här finns hur mycket som helst att se och göra och besöka och egentligen är det bara tiden och den personliga orken som sätter käppar i hjulet.
En dag fick vi förmånen att vara med på en vingårdsvandring. Detta innebär att man möter vinbonden själv ute på fälten och så går man tillsammans under någon timme och får veta nästan allt om odlaren och hans viner. Denna gång hälsar vi på hos monsieur Bernhard Backhaus på Domaine Lanye-Barrac. Denna vingård ligger otroligt vackert, bara ett långt stenkast från vår by. Alla vinfälten ligger samlade intill varandra vilket är ganska ovanligt. Här produceras ekologiska och biodynamiska viner och till sin hjälp har man kor, åsnor och grisar som lever fritt ute bland vinstockarna. Detta blir möjligt eftersom hela arealen är inhängnad, vilket också hindrar vildssvinen från att komma in bland vinstockarna och glufsa i sig druvorna. I början och slutet av säsongen äter bondgårdsdjuren upp allt ogräsgrönt och gödslar jorden men när vinstockarna börjar få blad och frukt så får de beta på andra ställen.

Här är några av vingårdsarbetarna.

                                  
Efter vandringen åker vi till odlarens cave där vi får prova vinerna och mer information om respektive vin. Om man köper vin så brukar dessa vandringar inte kosta något. Detta är verkligen ett enastående bra tillfälle att få veta mer om vinodling som ju är den huvudsakliga sysselsättningen i vår del av Frankrike.
Så här års så brukar Medelhavet bjuda på sin bästa sida, men så har det inte riktigt varit i år. Sol och lagom vind - ja, men ack så svalt i vattnet - inte mer är 16-18. Men livet på stranden med lunchpicknick och en god bok är fantastiskt avkopplande även utan bad. Många plockar de vackra snäckorna som man hittar överallt på sanden. Så gör även jag och hemma i Sverige tillverkar jag små kuddar av grovt linne, fyllda med fransk (såklart) lavendel och pyntade med dessa snäckor. Här är det någon anonym som har gjort ett mer tillfälligt konstverk...
I detta land träffar man gärna sina goda vänner över en bit mat på restaurang. Luncherna är ofta med tre rätter till ett mycket överkomligt pris jämförbart med vad man får betala för en varmrätt i Sverige. Man sitter länge till bords och ibland är bordet dukat som sinnebilden för en sydländsk restaurang. 
En av de utflykter som arrangeras av den skandinaviska föreningen härnere går en dag till Montpellier. Vi är många som får en mycket trevlig rundtur i de gamla kvarteren. Nedanför syns en triumfbåge förvillande lik den i Paris och det var så man tänkte när staden byggdes, nämligen "vi gör ett litet Paris". Här finns fantastiska gamla kvarter, häftiga bostadshus och en supermodern del med spännande arkitektur
Madame Buesa på Domaine de Pradine le bas säljer egenproducerad olivolja som vi gärna köper av varje gång vi är här. Hennes hus är nyrenoverat i gammal stil och här ett av hennes trappräcken. Vissa saker får verkligen vara vackra och staket, balkongräcken, utemöbler och andra saker i smide låter man tillverka så de blir personliga, gärna med initialer, druvor eller liknande. Här har olivodlaren tagit ut svängarna med olivträd i hela trappräcket.

Tiden är litet ur led härnere. Blomsterhandlaren har urfina hyacinter som doftar svensk jul. I en otroligt läcker ickejulig färg. Konstigt. Man ser också att det säljs penséer och violer överallt. Här i södra Frankrike planterar man ut penséer nu och så är de fina hela vintern. Likadant gör man med cyklamen. Jag provar med att sätta ut penséer i oktober - undrar hur de ser ut när vi kommer nästa gång i mars...?
Om vi fortsätter på ämnet med det som kan skilja sig från Sverige, så gick vi häromdagen förbi en herraffär med de roligaste skjortor vi sett. Motiven är zebror, vägskyltar, papegojor, ormskinn, örnar, höstlöv, jeansetiketter, Paris tunnelbanekarta, höstlöv, vanliga gröna löv som på en skolaffisch och bussar - bland annat. Dyra var de också, runt 100 euro. Men visst, man blir säkert ensam med en sådan här skjorta. Mannen i mitt liv ville dock inte ha någon i farsdagspresent...

Något annat som verkligen är konstigt, läskigt och obegripligt är det som mötte oss häromveckan när vi skulle spela petanque med skandinaviska gänget. En tredjedel av boulebanan är belamrad med cirkusvagnar, och inte vilka cirkusvagnar som helst utan de med djur i. Och inte vilka djur som helst utan de med VILDA djur i.... Alltså, i en liten byhåla, på en vanlig grusplan står dessa vagnar som innehåller tigrar och lejon. Jag vet inte vad jag blir mest chockad över - att de faktiskt har domptörer av vilda djur i bur eller att de står så lättillgängligt att vem som helst kan gå och mata dem. Om man nu skulle vilja.... Fruktansvärt är egentligen det enda ord jag kan komma på, både för de stackars djuren och för vad som kan hända om någon glömmer att låsa... tänk de säkerhetsåtgärder som finns på djurparkerna där man har vallgravar med vatten och ett högt säkerhetstänk.


                      
En fin avslutning på våra höstveckor får vi när Maison Vieussan bjuder in till en konsert med musikalartisten Niclas Asknergård i byns lilla vackra kyrka. Fullsatt förstås, underbara välkända sånger i en stämningsfull miljö. Njut här av en snutt ur Kristina i Duvemåla och Guldet blev till sand












2 kommentarer:

  1. Härligt med bra utflykter. Vi hoppas få lite längre vistelser snart som möjliggör deltagande i Scan d'Ocs aktiviteter.

    SvaraRadera
  2. Verkligen många aktiviteter, oj,oj!! Mycket roligt att uppleva och nya kunskaper i hjärnbanken.
    Härligt med vingårdsvandring! Gillar de där skjortorna, verkligen annorlunda!
    Tråkigt med djuren i bur, dock.
    Här utanför Marbella har det regnat mycket idag, men regnet behövs här och en annan dag kommer säkert solen tillbaka.

    SvaraRadera