04 november 2016

Franska väsentligheter del 3 - dryckerna

I detta inlägg tänker jag nästan inte alls nämna vin!
Då tänker ni - hur kan hon låta bli att skriva om vin om hon ska skriva om franska väsentligheter? Jo, om jag ska skriva om franskt vin, så får jag skriva hundra sidor och jag kommer ändå inte att ha fått med allt väsentligt. Det finns så himla många andra som skriver om franska viner så ni kan läsa deras bloggar istället.
Nu har jag istället tänkt berätta om de andra dryckerna, till exempel de som finns regionalt/lokalt och de ni kanske inte har hört så himla mycket om. Och om hur man dricker och när...

Apéritif är ett franskt ord med latinskt ursprung som betyder "öppna aptiten", vi kallar det drink eftersom vi i Sverige är mer påverkade av engelskan. Till vardags säger fransmannen apéro med betoning på o:et. En apéro kan vara som en liten måltid med flera olika tilltugg, ibland bara oliver och nötter men kan också intas tillsammans med mindre smårätter - tapas. Att ta en apéro är alltid ett sätt att umgås med sina vänner. Man träffas oftast ute på en bar, ibland oplanerat, sitter ett par timmar, äter sina tilltugg, kanske någon liten rätt och sedan skiljs man åt. Har man ätit någon liten rätt till apéritifen kallas detta en apéritif dinatoire.
  
Vad dricker man då som apéritif? Svaret blir nog - nästan vad som helst som man tycker om! Jag har hört att det dricks mer skotsk whisky i Frankrike än i något annat land - vilket är förvånande. Alltså dricks en del whisky till apéron... Öl dricks såklart liksom drinkblandningar med cognac och gin men också med Marseilles stolthet - Pastis (en lakritssprit som blandas med is och vatten). Viner såklart; bubblande som Crémant, Blanquette eller Champagne eller vitt vin som blandats med en smaksättare till Kir à la Cassis (svartvinbär) eller Kir à la Pêche (persika) eller de som gjorts på annat än druvor som vin au noix (nötvin) eller vin doux naturel som jag ska återkomma till senare.
Till maten dricks det ibland vin, helst ett lokalt och det ska passa till maten. Men vindrickandet minskar i Frankrike, särskilt bland de som är 30 och yngre. De väljer istället läsk eller fruktjuicer.

Men det dricks alltid vatten, eau minéral. På flaska. Det finns en uppsjö av olika vattensorter, med och utan bubblor, och som fransmannen kånkar hem från affären - inte så dyrt men alltid tungt. Vi tröttnade på att bära hem vatten i plastflaskor och har istället skaffat en snygg tillbringare med ett filter som filtrerar bort den eventuella klorsmak som kan finnas, särskilt på sommaren. Sedan ställer vi in det i kylen och det vattnet är nästan lika gott som det i Sverige.

Vinet ska passa till maten - ja i vår del av landet så dricker man oftast rosé på sommaren, till det grillade köttet och till fisken - oftast är det bättre med ett svalt lätt vin i värmen. Till ostar passar vitt vin mycket bättre än vad vi svenskar tror, fast en Roquefortost kräver ett maffigt rött eller ännu hellre ett sött starkvin.

Söta viner - ja, jag skulle ju återkomma till vin doux naturel. Det är ett vitt vin där man avbryter jäsningen med att tillsätta vinsprit till en alkoholhalt som ett starkvin men med en söt och god druvsmak. Flera av dem tillverkas i södra Frankrike (Banyuls, Muscat de Rivesaltes, Beaumes de Venise) där solen och värmen höjer sockerhalten i druvan. Otippat gott är det att dricka ett glas Vin doux till ankleverpatén men det passar lika bra till fruktsalladen.

Det finns en uppsjö av olika lokala alkoholhaltiga (runt 15%) drycker. Från Normandie och Bretagne kommer Pommeau där en ung calvados blandas med äppelmust, i cognacdistriktet blandar man konjak med druvjuice till en Pineau de Charentes, i Champagne blandar man champagne med druvjuice till en Ratafia,  i Armagnac blandar man armagnac med druvjuice till Floc de Gascogne och i Jura blandar man druvjuice med Marc de Jura till Macvin du Jura. Alla dessa drycker passar som apéritif, till vissa lokala maträtter och till efterrätter.

Efter måltiden som ofta består av 3-4 rätter så kan man behöva en digéstif, alltså någon sorts alkohol som underlättar matsmältningen. Nu dyker det upp för oss kända drycker som Cognac, Calvados och Armagnac. Alla tillverkade under strikta regler för respektive område. I vintillverkningsområden finns också en spritsort som tillverkas på ett destillat på resterna av de pressade druvorna. Precis som den italienska grappan, fast i Frankrike heter det Marc, t ex Marc de Borgogne, Marc de Champagne osv. Vintillverkaren får lämna sina pressrester till ett destilleri som under ganska stränga regler och förordningar tillverkar en Marc.

I Sverige kallas en digéstif  för en avec. Vi har lånat uttrycket från café avec le petit verre, "kaffe med det lilla glaset". Men vi säger "en kaffe med avec" dvs en kaffe med med... Och hos oss kan man tänka sig att få både kaffe, efterrätt och avec samtidigt. Men i Frankrike får man i princip aldrig kaffet med efterrätten, inte ens om efterrätten är en kaka eller paj, vilket den ofta är. Om man inte är väldigt tydlig och säger ifrån att man vill ha bägge samtidigt, och det hjälper inte alltid i alla fall...

Kaffe ja, fransmannen är ganska noga med vilken sorts kaffe som ska drickas när.
På morgonen dricker man en café au lait som är ganska mycket varm mjölk i ganska litet svart kaffe. Detta uppstod samtidigt med att man började dricka kaffe på 1600-talet då man tillsatte mjölk eller socker för att minska den bittra smaken. Fransmannen dricker café au lait bara på morgonen. På väg till jobbet kan man tänka sig en espresso stående vid bardisken. Det finns några olika sorters espresso, espresso noisette innehåller en liten skvätt mjölk så att kaffe blir hasselnötsfärgat, därav namnet, café crème är espresso med vispad mjölk. Kaffet på maten är alltid en espresso, efter en maffig middag kanske det blir en espresso double. På eftermiddagen blir det inget alls - fransmannen fikar inte och äter inte heller mellanmål.
Som svensk kanske man vill ha ett kaffe som påminner om vårt bryggkaffe, då beställer man café allongé som betyder utdraget kaffe dvs med mer vatten. Café américain är i mitt tycke alldeles för svagt i detta sammanhang (ja egentligen i alla sammanhang...).

Övriga drycker t.ex varm choklad kan jag se någon äldre herre beställa vid hotellfrukosten, annars är det väl mest barnen som får detta. Läsk och sötat iste och fruktjuicer är stort. Läskhyllorna i affären är lika omfattande som i Sverige. Varför? Te dricks såklart också, jag tror att man skiljer örtte - infusions från vanliga tesorter - thé noir, thé vert. 

Nästa franska väsentlighet kan bli ost.... eller kanske något annat.....










9 kommentarer:

  1. Mycket intressant läsning. Så lite jag vet om Frankrike men så lärande och intressant läsning. Jag är alltid nyfiken på andra länders vanor så det här trevligt att få ta till sig och vidga sina vyer :)
    Tyvärr aldrig varit i Frankrike något längre tag. Kanske man får sätta upp en önskelista med resor :)

    Önskar dig en fin och trevlig helg !

    SvaraRadera
  2. Det är bra med lista, större chans att det blir av då :). Trevlig helg!

    SvaraRadera
  3. Fin genomgång! Brukar köpa med mig en flaska pastis ibland. På Cotignacs vinkooperativ köpte jag en gång en flaska marc. Och det var inget vidare - hemskt. Men jag förstår att det är Marc de Borgogne man ska köpa. Det får bli en annan gång.

    SvaraRadera
  4. Superintressanta och lärorika inlägg om mat och dryck. Jag lusläser!!

    SvaraRadera
  5. Mycket intressant läsning om dryck! En del visste jag, men också en del nytt.
    Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo du som har rest så mycket har såklart rätt bra koll!

      Radera
  6. Trevlig blogg som jag just hittat. Skall bli trevligt att följa.Läser om era resor hitan ditan :-) och fått en massa uppslag.. Tackar o bockar.. Min man och jag bor i Agde sedan några år.
    Mvh Tina Jonsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för fina ord! Roligt att du hittat hit till min blogg. Nu blir det inte några resor förrän i februari... men fortfarande en hel del på bloggen om Frankrike.

      Radera