torsdag 24 november 2016

Frankrike i val och kval

Den franska högern ska med primärval under två helger hitta sin kandidat till vårens presidentval.


Det kan vara så att den som blir den franska högerns kandidat också blir den som blir landets president. Förståsigpåarna tror att socialisternas kandidat till presidentposten, oavsett om det blir nuvarande president Hollande eller någon nyare förmåga, kommer att åka ut i första omgången i presidentvalet i maj 2017.
I slutomgången kommer då kandidaten för Les républicains ställas mot Marine Le Pen för Front National . Därför registrerar sig vänsteranhängarna nu som högersympatisörer så de får rösta i detta primärval så att det blir "rätt" högerkandidat som får möta ledaren till extremhögerns  och förhoppningsvis vinna... Det som driver vänstersympatisörerna att göra detta är mottot Tous sauf Sarkozy "allt utom Sarkozy".
Vi vet ju från ett annat presidentval hur otroligt viktigt det är att det blir rätt president. Resultatet handlar om vem som är motkandidat, att man kanske inte gillar någon av kandidaterna och det handlar kanske mest av allt om att väljaren vill visa sitt missnöje med allt som varit tidigare.....
I första omröstningen förra helgen försvann Frankrikes "Trump" dvs Nicolas Sarkozy som har gjort många argsinta och främlingsfientliga utspel. Han fick 20% av rösterna och kvar är de två kandidaterna som representerar det gamla etablissemanget; François Fillon som fick överraskande mer än 44% och Alain Juppé med 28%.
Fillon, som var premiärminister under Sarkozys fem år som president, är också värdekonservativ men en lättare variant av Sarkozy. Han är den som hårdast driver konservativa samlevnadsfrågor och är emot rättigheter för samkönade par, han vill att EU ska närma sig Ryssland, han vill ta bort 600.000 tjänster inom offentliga sektorn, öka arbetsveckans timmar och höja momsen.
Juppé den tidigare premiärministern var tippad att vinna första primärvalet, inte minst bland vänsterfolket, har framställt sig själv som ett stabilt och tryggt val i denna osäkra tid och också den som verkar vara mest placerad i mitten. Men han har haft flera olika ministerposter och kan kanske, som Hillary Clinton, upplevas som för mycket av etablissemanget.
Ytterligare minst två spelare kan komma att förändra kommande val. Mittenpartiet Modems ledare François Bayrou har sagt att han inte tänker ställa upp som kandidat om Juppé går vidare. Efter helgens resultat avvaktar nu den franska politiska världen på hans utspel.Vänsterns Emmanuel Macron kan få fler röster om Fillon blir hans motståndare jämfört med Juppé. Fast hur kommer det att bli med två "mittenpolitiker"... och tänk om socialistpartiet vaskar fram en ny stjärna....
Ja de politiska strategerna har ett pussel att lägga för att förhindra att Frankrikes nästa president heter Marine Le Pen.

2 kommentarer:

  1. Tack för all information och uppdatering!
    Vilken sörja och man kan verkligen undra hur det ska gå!!!
    Ha en trevlig adventsafton!

    SvaraRadera
  2. Tous sauf Sarkozy. Nu är det väl så gott som klart då, att Fillon blir ny president.

    SvaraRadera