fredag 18 november 2016

Mumin-nostalgi

Sedan jag kunde läsa själv har jag älskat Tove Janssons Muminfigurer. Jag läser fortfarande denna lilla serie i dagstidningen varje dag. 
Denna underfundiga lilla familj... De har små konstiga kompisar, ibland har de rätt världsfrånvända idéer, alltid varma hjärtan blandat med helt naturliga rädslor. På slutet så kommer Muminmamman med sin handväska och sina pragmatiska sätt att lösa olika problem. Helt ljuvligt och de passar lika bra för barn som för deras föräldrar.
På Millesgården finns nu en utställning om Tove Jansson, Mumins skapare. Det var en ganska blandad utställning. Allt från affischerna hon hade ritat för kampanjen "Håll Sverige rent" på 70-talet till politisk satir och självporträtt i olja. Man kan konstatera att hon var en bred konstnär.
En dokumentärfilm som visades på utställningen var riktigt trevligt gjord. Däremot förstår jag inte varför man visar en hel drös med serieteckningar monterade i tavlor med glas. För att läsa texten behövde man komma riktigt nära och det fungerar inte så bra på en utställning. 

Bättre då när olika detaljer från serieteckningarna visades i större format. Som på bilden nedanför, man känner ju hur det gungar och regnar - och detta bara med några pennstreck!
Under kriget arbetade Tove Jansson på den politiska satirtidskriften Garm 
där hon gjorde nidbilder av Hitler. 
Alla dessa teckningar kompletteras fint med en del oljemålningar, flera av dem självporträtt.


I museishopen finns en massa prylar med Muminfigurer på, muggar, förkläden, anteckningsböcker etc etc. Som vanligt alldeles för mycket av det goda. Jag har sett porslinsmuggar med Muminmotiv för flera tusen kronor, de är väl för samlare. Jag hoppas verkligen att dessa små utställda figurer har tillverkats för att leka med och inte för samlare.... 7 kommentarer:

 1. Härligt reportage som ger barndomsminnen. Jag gillar verkligen Mumintrollen!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vi är många som gillar Mumin. Ha en bra helg du med!

   Radera
 2. underbar utställning om Tove, alla mina barn har vuxit upp med barnservisen och för inte så länge sedan stod det i tidningarna om muminmuggar som är ett åtråvärt stöldgods, kan man förstå när du beskriver priset på en del av dem :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa muggar ges tydligen ut bara i få exemplar och det höjer ju priset och stöldbegärligheten....

   Radera
 3. Mumin har aldrig varit min favorit. Men Sommarboken var bra! Muggarna är tydligen mycket populära.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om det mest är kvinnor som faller för Mumin....

   Radera
 4. Ett härligt inslag på din blogg som vanligt ! Gillar verkligen mumin och visst är det nostalgi :)

  SvaraRadera