02 juni 2016

Doktor Westerlund



Jag är väldigt förtjust i den här pelargonsorten. Den heter Rosengeranium, men kallas ofta Doktor Westerlunds Hälsoblomma. Doften är citrusaktig, fräsch och väldigt speciell och sprider sig så fort man rör bladen. Växten är också väldigt tålig, lättskött och växer som sjutton. Jag köpte ett dyrt (!) minilitet skott förra våren och har nu en stor rugge som ovan. Dessutom har sönerna fått flera krukor. Den är väldigt växtglad! Däremot trodde jag inte att den blommade under normala omständigheter men nu gör den faktiskt det. Bara en liten uppsättning pyttesmå bleklila blommor - men det är roligt i alla fall. 
Mannen bakom namnet - Ernst Otto Theodor Westerlund föddes 1839 och hade en tuff uppväxt. Hans pappa dog när Ernst var 15 år och då fick han ta hand om sin mamma samtidigt som han skulle finansiera sina studier. Alla hans syskon hade avlidit tidigare på grund av sjukdom eller olycksfall. Han fick ett arbete som informator på ett gods och blir förälskad i en av döttrarna, Nina. Han tog studenten 1858 och läste medicin i Uppsala. Han blev stadsläkare i Enköping 1868 och året därpå kunde han gifta sig med Nina efter 8 års förlovning. Han fick ett gott renommé som nervläkare men hade för den tiden rätt speciella metoder i sin vård. Han ansåg att det fanns ett starkt samband mellan kropp och själ. Ofta började hans behandling med att han satte patienterna på en gödnings- eller avmagringskur. Men som patient skulle man också vilja bli frisk, lydde man inte eller lyssnade inte, så fick man åka hem och då kunde han koncentrera sig på de patienter som ville bli friska. Han hade ett ofantligt stort antal patienter från hela världen. Han ansåg att alla skulle göra någon form av arbete och startade en vävstuga dit han skickade både män och kvinnor. En grevinna fick säga upp sin kammarjungfru för att själv sköta sin påklädning och garderob. Hon ordinerades också att diska på stadshotellet. Vissa läkare hade svårt att acceptera hans annorlunda metoder men han blev faktiskt medicine hedersdoktor vid Lunds Universitet 1901 och alltså accepterad inom skrået. Han dog 1924 och till hans begravning det kom järnvägsvagnar fyllda med blommor. Idag står han staty i Enköping.
Varför är då denna blomma uppkallad efter denne läkare? Jo, han ville att den skulle finnas i varje patients sovrum eftersom den spred en god doft och dessutom ansåg han den hälsosam.

Tack Wikipedia. Jag skänker dem en hundralapp litet då och då, tänk så mycket skojig och lättillgänglig information de erbjuder oss. Sedan är inte allt 100% rätt, men det får man ta med en nypa salt.

4 kommentarer:

  1. Märkligt så det har blivit. Vad ska man med uppslagsböcker till i dessa dagar. Han var nog inte så dum, Westerlund.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uppslagsböcker är ju alltid trevligt men de blir ju inaktuella...

      Radera
  2. Såg just denna sort i helgen o funderade på att köpa en men det blev inte av. Skall kanske köpa en de är väldigt gröna o fina.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lätt att ta sticklingar. Om du vill vänta till dess ni passerar oss någon gång...

      Radera