10 oktober 2015

Fyra fina höstdagar i Alsace

Alsace är ju det franska vinområde som ligger närmast Sverige. Så när vi och vårt vingäng ska göra en lång weekendresa så ligger det nära till hands att välja Alsace. Här finns både rött, vitt och bubbel och så finns det rätt mycket annat att se och uppleva än bara vin.
Vi är fyra par och väljer att med två bilar ta biltåget Hamburg-Lörrach en torsdagskväll i oktober för några år sedan. På tåget har vi fått kupéerna bredvid varandra, två uppe och två nere - vi bildar ett litet svenskkluster där mitt i tåget. Vi har picknickmat med oss; några pajer, litet ost och ett par flaskor vin. Vi har alltid väldigt roligt tillsammans och skrattar gärna... men visst är det litet förargligt att konduktören fick be oss vuxna människor vara litet tystare - klockan närmade sig 22.00. Jaja, skratta får vi tydligen göra när vi gått av tåget.
Vårt mål är Hotel du Faudé i byn Lapoutroie som ligger en liten bit ovanför vindistrikten och Kaysersberg. Hotellet är mycket vackert beläget och priset som inkluderade halvpension är humant för fyra dubbelrum i fyra nätter. Personalen är fantastisk och vi känner oss klart välkomna!

Väl framme tidigt fredag morgon, biltåget kommer 07.00, så ordnar personalen en finfin frukost till oss. Tågfrukosten är litet skral även om man fått sitt kaffe och en fralla. Här på hotellet blir det äggröra, varma frallor, croissanter, skinkor och ostar, hemlagade marmelader - ja och litet till. Den bästa kombon av en tysk och en fransk frukost.
Sedan startar vi första dagens vinupplevelser. Först ut i vinbergen, vilka höstfärger de bjuder på! Vissa druvor sitter kvar för att kunna bli vendange tardive, sen skörd.

Första vinbesöket gör vi i Riquewihr och hos Hugel & Fils. Här är det väldigt proffsigt och välorganiserat. Man får anmäla sitt intresse för en provning och man får en provningstid sig tilldelad. Välklädda och väluppfostrade ungdomar sköter guidningen på flera språk. Som sagt proffsigt men ganska opersonligt och inte så intressant. Jag tror vi handlade tre flaskor mest för sakens skull.
Lunchen intas på en trevlig restaurang, knasigt inredd med antikviteter och kitsch blandat, allt är till salu. Jag slår till och köper ett par ljusstakar och A-M köper en lampa.
Efter lunch far vi till Bennwihr för att besöka Michel Fonné. Han är en andra generationens odlare, utbildad oenolog från Dijon med praktik i Champagne. Nu har han tagit över sin farbrors vingård René Barth i Bennwihr. Han gör ett tjugotal olika viner varav 9 st Grand Cru som säljs till resonabla priser.
Hos Michel Fonne
På lördagen promenerar vi uppåt bergen, ett fantastiskt landskap med vykortssöta hus och fjällkor med klockor runt halsen. Här uppe är det inga vinfält, vi är på för hög höjd. Istället växer här körsbär och päron och andra fruktträd. I byn ligger la Distillerie G Miclo och där tillverkas fruktsnaps på säkert 40-50 olika bär och frukter och olika kryddor. Vi provar litet i den påkostade provningslokalen och köper några flaskor. Det är goda saker, men när dricker man det egentligen?
Sedan är det dags för en picknicklunch längst ner i den bortre delen av jättestora hotellträdgården. Vi har på vår promenad köpt bröd, charkuterier, ost och grönsaker och kan duka upp detta på en bänk vid bäcken som porlar härligt. Fördelen med att ha sin egen bil med sig är ju att man kan packa en picknickkorg med glas, bestick och tallrikar och sedan bara komplettera med färskvaror från bygden.
Plötsligt kommer en kock sättande med håv och hink och plockar upp några levande foreller från sumpen som visade sig finnas i bäcken. Snacka om färsk fisk i restaurangen...


Som ni ser så går det liksom ingen nöd på oss...
På eftermiddagen kör vi till Madame Faller på Domaine Weinbach strax utanför Kaysersberg. Vi visas in i provningslokalen av en något jagad madame som fortfarande tuggar på lunchen och hon ber oss vänta en kvart... Provningslokalen är ett vackert rum med träboaserade väggar, familjeporträtt och dito foton på väggarna och ett stort mörkt ovalt bord för 12 personer och vackra karmstolar. Alla textilier var från Trica Guild, mattan, alla stolar, alla gardiner och en fantastiskt vacker gammal soffa. Allt i chockrosa - snyggt till de mörka trämöblerna.
Snart kommer vår värdinna ut till oss igen och berättar att lördagslunchen med alla vingårdsarbetarna hade dragit ut på tiden men nu står hon till vårt förfogande. Och sedan börjar en provning av alla deras fantastiska viner. Billigt var det inte - men ack så goda viner. Det går nog ett par timmar... Innan våra lådor ska plockas ihop i caven så är vi några som får anledning att gå igenom köket där lantlunchen hade gått av stapeln. Tyvärr är fotot suddigt - men kan ni tänka er detta kök med alla kopparpannorna i taket och som används på den där extrastora gasspisen...Vid bordet kan man säkert sitta 25-30 personer.... Undrar vem som lagar maten?

En av anledningarna till att vingänget denna gång gör en längre resa är att två av oss fyller 60 år. Jämna födelsedagar i gänget brukar vi fira på något speciellt sätt. Nu har personalen på hotellet dukat ett födelsedagsbord till lördagens middag extra festligt med blomblad och kristaller, det syns inte så bra på fotot men fint är det.
När det är dags för efterrätten så släcker personalen ner hela matsalen (till de andra gästernas stora förvåning) och kommer intågande i mörkret med denna korktårta  med tomtebloss i samtidigt som de sjunger motsvarigheten till Happy Birthday, Joyeux anniversaires. Det kallar jag ett riktigt firande!!

Denna vovve hör till hotellet och tronar mitt på mattan mellan lounge och matsal.
Inga tvivel om vem som bestämmer här inte.... man får runda honom på väg in och ut.
På söndagen är det dags för nästa provning, hos Marcel Deiss i Bergheim. Han skiljer sig från flertalet vinodlare i Alsace så tillvida att han sätter större värde på vingårdens läge än på vilka druvor han odlar i respektive läge. Hans viner består oftast av en blandning av olika druvor men i en flaska har alla ingående druvsorter samma läge och alltså samma terroir. Tjusigt provningsställe, helt modernt med fin konst och en trevlig kvinna som leder provningen. Men jag föredrar när man är "hemma hos" och får träffa odlaren och höra dem berätta själva om sina tankar och visioner.
Söndagens middag blir en klassisk choucroute... himlans säger jag bara - så förfärligt mycket mat.... Mannen i mitt liv är klok och beställer annat och allt på detta fat skulle sedan ätas av oss andra sju personer. Man ser bara hälften av kotletterna och korvarna och så fanns det extra surkål i en stor skål och extra potatis. Jag gillar rätten - men att få så här mycket är inte kul. När vi ätit färdigt hade de kunnat ta fatet och ställa de till nästa bord och de hade också blivit mätta.....

Fyra välfyllda dagar, fyra vinprovningar, en massa inköp (inte bara vin) utan ostar, frukt- och bärlikörer, kugelhopf och litet olika prylar. Vi har dessutom hunnit med en stor marknad, rundvandring i Eguisheim och i Kaysersberg, ett besök på ett ostmejeri, lärt oss sägnen om björnen i Andlau, ätit tarte flambée, besökt en hantverksmässa (där jag köpte en jättefräck mohairmössa) och fikat på minst fyra caféer, kanske fler. Vi är supernöjda och hoppas att vi kan göra en liknande resa vid något annat tillfälle.





1 kommentar:

  1. Trevligt! Jag antar att vinerna blir till belåtenhet. Röda Alsaceviner har jag ingen erfarenhet av. Finns väl inga på Systemet?

    SvaraRadera