28 april 2014

Oliver och olja

Det finns olja och så finns det olja.... Här i södra Frankrike så är det olivoljan som har huvudrollen av alla oljor. Matbutiken har massor av sorter i flera olika prisklasser och priset är baserat på vilken pressning det är och hur man har gått tillväga i processen. Den finaste kvalitén kallas extra jungfruolja. Det innebär att oliverna har kallpressats under tryck och det är en helt kemikaliefri process. Oliverna ska vara helt färska, det får inte ha gått mer än ett dygn sedan frukten plockades. Andra pressningens olja kallas bara jungfruolja. Oljan som sedan kvarstår i den två gånger pressade massan tas om hand med hjälp av olika kemiska processer. Den oljan av klart sämre kvalitet (kallas ibland för olio di oliva) används inte till livsmedel utan bland annat för tillverkning av tvål.
Den stora prisskillnaden mellan första pressningens olja och oljan från de följande pressningarna har gjort att en del producenter tullar på sanningen och döper om eller färgar sina produkter och andra liknande ohederliga metoder för att vi som handlar ska tro att vi köper den högsta kvalitén. Som konsument måste man alltså ha huvudet på skaft och glasögonen på för att läsa det finstilta när man köper sin olja, både i Sverige och i de länder där oljan produceras.
Man kan också göra handlingen av sin olivolja till ett trevligt nöje och handla sin olja av en lokal oljeproducent. Har du tur så finns det en producent nära dig.... 
Den oljan är litet dyrare – men också mer smakrik och man behöver inte mer än ett par droppar på sin sallad eller sina jordgubbar eller rostade grönsaker för att få den optimala upplevelsen av den kallpressade extra jungfruoljan.
Det finns flera likheter om man jämför olivodling och oljeframställning med vinodling och vintillverkning. Det finns många olivsorter som har olika smaker, det finns lokala olivsorter, rentav unika för området, och det finns sorter som är ofta förekommande på många ställen i världen. Fler saker påverkar olivoljans smak och doft - läget på olivlunden och jordens beskaffenhet och såklart klimatet över året. När oliverna ska skördas så plockas vissa sorter gröna och andra plockas svarta. Själva plockningen sker på olika sätt med olika resultat - för hand då man gör ett urval av frukten eller med maskin då man tar allt. När frukten väl är i caven så sker pressningen och de eventuella blandningar som producenten vill göra. 
Inte långt från oss finns Domaine Pradines le Bas som ägs och drivs av den mycket eleganta och trevliga Madame Francine Buesa. Vi har åkt hit tillsammans med bygrannarna S och E, vi har varit här flera gånger och vet hur det går till. När man besöker henne får man ett litet glas för varje oljesort och en sked och så doftar man och smakar. Madame berättar gärna både om olivsorten, hur den är skördad och vad just denna olja doftar och smakar. Liksom vid vinprovning så är tillverkarens kommentarer extra trevligt.

Denna gång har madame 6 olika oljor, 4 rena och 2 blandade. Skillnaderna mellan oljorna vi provar är överraskande stora, den första är ganska mild och mjuk, tvåan har klara drag av päronsplit (kan nog passa till efterrätter), trean är mer pepprig men med en eftersmak av banan, fyran är nyklippt gräs, femman är en tuffing mycket grön och lång eftersmak liksom sexan som är så kraftig att den ”fastnar i halsen”.
Här sker tappningen av oljan på flaskor.


I den vackra provningslokalen finns mycket annat med anknytning
till oliver, här en bok med vackra teckningar.

Madame köpte gården för 15 år sedan och har planterat alla träd själv. I början hade hon vissa svårigheter när hon ville utöka sina arealer och köpa mer mark eftersom all odlingsbar mark i detta område huvudsakligen används för vinodlingar. Hon berättar också att hennes oljor finns att köpa på flera ställen i södra Frankrike. Vi är nöjda med att vi kan handla denna goda olja direkt på gården och efter att ha kelat med hennes gulliga hundvalp (stor som en liten kalv) och beundrat det vackra huset med fina omgivningar så åker vi hem med flera flaskor olja och två häften med recept på allt roligt man kan laga och ha olivolja till.



5 kommentarer:

  1. Tack ännu ett bra tips. Hoppas vi hinner med ett besök.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan kontakta henne före ett besök om inte hennes ordinarie tider fungerar. Välkomna hit!

      Radera
  2. Detta låter lockande. Såg på Plus häromveckan som just redde ut skillnaderna mellan olika olivoljor. Detta måste jag också prova - efter vinprovning - olivoljeprovning.
    Ett litet problem bara; Olivoljan går ju inte åt i samma takt som vinet så man kan ju inte köpa den i samma omfattning utan får nöja sig men nån flaska per kvartal kanske.
    Hälsningar SP

    SvaraRadera
    Svar
    1. En flaska är 0,5 liter, du gör nog av med två i kvartalet, man blir litet beroende av dessa goda oljor! Du har ju inte heller så långt....

      Radera
  3. Jo, det är extra jungfruolja man vill ha. Gott, brukar ta en matsked direkt från flaskan då och då.

    SvaraRadera