lördag 19 april 2014

Påsktraditioner

En mångårig tradition under påskhelgen, både i trakten och i familjen, är Konstrundan där 160 konstnärer öppnar sina ateljéer för allmänheten från påsk och två veckor framåt. Det är ett uppskattat och välbesökt evenemang och det kan därför bli riktigt trångt i konstnärernas lyor - de flesta inte tilltagna i storlek för många besökare samtidigt. Men man känner sig alltid välkommen och alla besökare är ofta glada och intresserade. Det är extra roligt att överhöra en konversation mellan fackfolk eller att själv kunna ställa frågor, man kan få en chans till en pratstund med sin favoritmålare eller möjlighet att göra en helt ny bekantskap....
I år sker våra ateljébesök på Bjärehalvön och vi startar med Thelma Jacobsson som i sitt stall visar finstämda akvareller med motiv både från hav och trädgård. När det i juni är dags för den årliga Trädgårdsrundan så kan man få besöka Thelmas trädgård. Redan nu när vi kikar in i den så förstår vi att där kommer att finnas mycket att njuta av om några månader.Nästa besök blir på Lingården hos Sven Lingardsz. Här är det trångt och många vill gärna komma nära Svens tavlor för att kunna se alla fantastiska detaljer. 


Fascinerande att få ta del av hur hans arbetsbänk ser ut... det går åt mycket
glass kan man konstatera eftersom locken tydligen används som paletter!

"Monument över en päronsaga"

Jag kommer inte ihåg vad denna tavlan heter men vin, ost, bröd, hav
och borgliknande byggnader skickar mig direkt till Frankrike.... 

"Kommunikationsdepartementet"
Tredje besöker gör vi hos Krister Ekman i Hov. Här får jag franska vibbar så det stänker om det, trots svenska flaggor litet här och där. Vi får också en trevlig pratstund med Krister.Dagens sista besök blir hos Lena Rosenkvist, en tidig bekantskap för oss som köpte en tavla av henne för 12-13 år sedan. "Möjligheternas Hav" hänger i köket i lilla huset i C sedan dag ett. På ramen står ett budskap skrivet som passade oss så bra i samband med att vi blev franska husägare. Lena målar naivistiska bilder med knorr på och har ofta en text till.


Hela denna dag visade sig Skåne och Bjäre från sin bästa sida och bjöd på vårsol och fantastiska vitsippsbackar. Sippan börjar blir litet överblommad nu, men så här "på håll" så är det fortfarande överdådigt vackert. 
4 kommentarer:

 1. Härliga bilder och fin konst! Intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det finns mycket vackert att titta på och välja bland....

   Radera
 2. Låter väldigt trevligt - och vilken fin vitsippsbacke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjo, visst är det fint med vitsippor!!

   Radera