30 juli 2020

Här går allting runt runt...


Tidigare inlägg har hänvisat till rondellhundar men jag tycker inte längre att det känns passande. 
Så rubriken får göra en omtag och helt enkelt hänvisa till alla dessa franska rondeller som är så otroligt pyntade. Varför? Är det ett led i den kommunala utsmyckningen? Eller är det ett utrymme för traktens marknadsföring eller bara för att vi bilister ska dra på smilbanden? Vem vinner - störst, mest, vackrast eller roligast?
I Frankrike älskar man sina rondeller, les rond-points, och man använder det runda utrymmet till allt möjligt. Det vanligaste i vinodlarområden är nog att man helt enkelt har planterat litet vinstockar i rundeln. Eller staplat vintunnor litet artistiskt varvat med växter...
...eller ställt ut enorma vinflaskor inte lika artistiskt.
Ibland växter det bara litet blommor men ibland tar man i. Här verkar det farligt ur trafiksäkerhetssynpunkt. Man ser ju ingenting! En tät häck som denna behöver ju några år på sig för att bli så här tät och hög, så man har ju haft tid att fundera på säkerheten - men ingen verkar tycka att detta är fel.
Här är det både häckbuskage och blomspiraler och en gräsmatta som ska klippas. Snyggt men inte ser man vad som står mitt i gatan på andra sidan...
Här är en klassisk rabatt med fontäner. Fontäner verkar nästan ha försvunnit ur stadsbilden idag. När jag var barn hade jag två rätt stora fontäner i min närhet som man kunde leka runt och i. Det var ju ganska farligt det också... Men i den här rondellen leks det inte i alla fall.
Detta är fotat i ett vindistrikt i Rhônedalen. I denna rondell verkar många i kommunstyrelsen ha varit med och bestämt. Den fasta dekorationen är bågar i smide med dekoration av vinblad och vinrankor. Fin tanke! På dessa bågar har man hängt stora amplar och under dessa amplar står det andra krukor med blommor. Runt det hela har man dessutom ställt några rejäla terrakottakrukor. Många olika blommor är det, många färger är blandade och det ser väldigt spretigt ut.
Denna rondell finns i Languedoc. Rondellen är fylld av sten och ökenväxter och så dessa figurer som jag tror är surikater. Inte långt härifrån finns en djurpark, vilket rimligen förklarar närvaron av dessa ökendjur.
Denna pelare finns ännu längre söderut, på väg mot Spanien. Det är ett typiskt konstverk - allt mellan det röda är siffror huller om buller och så ligger det skyltar med siffror under. Rätt dekorativt men man skulle vilja veta hur konstnären har tänkt.
Detta är inte en traditionell rondell utan en refug. Jag är helt såld på motivet och hantverket och hur gör man för att det inte ska vissna? Murgrönan har nog sina rötter där hjul och fötter tar i marken. Som vanligt så måste jag titta fort när man passerar. Mannen i mitt liv har faktiskt ett par gånger kört mer än ett varv i en rondell för att jag ska få se ordentligt - men han gillar det inte!
Ja det var ytterligare ett tiotal franska rondeller. Det finns flera inlägg om denna franska företeelse, titta här, här, här och här om du är road.

Sist men inte minst lämpligt i dessa tider när vi ska hålla oss hemma. Från en ort i Småland - herr Kantarell med fru...

2 kommentarer:

  1. Det finns så många fina och roliga rondeller i Frankrike och i Spanien också.
    Fina rondeller i UK, ja, då lär man få leta länge för att finna någon. Däremot är det lätt att hitta rondeller med högt gräs och ogräs, de finns de gott om.
    Tack för fina bilder!

    SvaraRadera